Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Europske tvrtke razvijaju komunikacije na Mjesecu
Članak
Objavljeno: 04.10.2022. 12:33

ESA Moonlight 

VIDEO: Europske tvrtke razvijaju komunikacije na Mjesecu

ESA poziva europske svemirske tvrtke da se uključe u razvoj telekomunikacijskih i navigacijskih sustava za lunarne misije.

VIDEO: Europske tvrtke razvijaju komunikacije na Mjesecu

NASA nije jedina svemirska agencija koja je uključena u Artemis program povratka čovjeka na Mjesec, jer u tom projektu sudjeluju i druge svemirske agencije, među kojima je i ESA, koja je zadužena za komunikacijske i navigacijske sustave.

„Stvaranje trajnih telekomunikacijskih i navigacijskih veza s Mjesecom omogućit će održivo istraživanje svemira za stotine lunarnih misija koje bi trebale biti pokrenute u sljedećih nekoliko desetljeća“, navodi ESA u svojem priopćenju.

ESA poziva sve zainteresirane svemirske tvrtke u Europi i Kanadi da pruže telekomunikacijske i navigacijske usluge tim lunarnim misijama, u okviru inicijative Moonlight.

O ESA-inoj inicijativi Moonlight i o tome kako NASA radi u partnerstvu s ESA-om, govori Badri Younes, zamjenik pridruženog administratora za navigaciju svemirskih komunikacija i voditelj SCaN programa u NASA-i u ovom videu.

ESA dovršava dvije studije s dva konzorcija svemirskih kompanija sa sjedištem u Europi koje razvijaju tehnička rješenja za izgradnju i upravljanje konstelacijom lunarnih satelita.

ESA sada traži od svih svemirskih tvrtki da naznače žele li se uključiti u ambiciozni projekt i razvijati lunarne telekomunikacijske i navigacijske tehnologije i proizvode, a rok za prijave je 28. listopada.

ESA vjeruje da su misije na Mjesecu dobra poslovna prilika tvrtkama, jer analitičari Northern Sky Researcha predviđaju da će aktivirati lunarno gospodarstvo vrijedno 100 milijardi eura i stvarati nova radna mjesta na Zemlji.

U suradnji s ESA-om i drugim partnerima, NASA namjerava izgraditi lunarni Gateway, međupostaju u orbiti Mjeseca koja će služiti kao polazište za robotsko i ljudsko istraživanje lunarnog južnog pola.

ESA konstruira europske servisne module koji će napajati sve Artemis Orion letjelice do Mjeseca i natrag, kao i stanište te elemente za punjenje goriva za Gateway, plus komunikacijski modul.

European_Large_Logistics_Lander_return_pillars

ESA je već pokrenula projekt Lunar Pathfinder za pružanje početnih komunikacijskih usluga ranim lunarnim misijama, što će također pomoći u pripremi za sljedeću fazu. Lunar Pathfinder također će uključivati ​​demonstrator navigacijskog sustava, koji će po prvi put omogućiti pozicioniranje u lunarnoj orbiti korištenjem GPS i Galileo sustava, a trebao bi biti lansiran 2025. godine.

Korištenje Moonlighta znači da se lander neće morati oslanjati samo na vezu s Gatewayom, jer će Moonlight poboljšati točnost slijetanja i omogućiti pristup područjima izvan vidokruga Gatewaya. Znanstvene misije koje koriste Moonlight moći će uživo prenositi više video zapisa visoke kvalitete nego što bi bilo moguće bez njega, povećavajući količinu podataka i brzinu prijenosa i tako omogućujući bolju znanstvenu obradu podataka. 

Moonlight će biti dio ESA-inih prijedloga koji bi trebali biti odobreni za financiranje na Vijeću EU u studenom, odnosno sastanku ministara vlada iz svake od 22 države članice ESA-e koji su se posljednji put sastali 2019. kako bi utvrdili ESA-ino strateško usmjerenje i financiranje.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Mjesec ESA Artemis Moonlight
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->