Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.09.2016. 14:16

University of Bath 

Proizveli zdravog miša bez oplođenog jajašca

Ova metoda bi se jednog dana mogla koristiti u liječenju neplodnosti kod ljudi.

Proizveli zdravog miša bez oplođenog jajašca

Ako ste mislili da sisavci bez oplođenih jajašaca nikako ne mogu imati djecu prevarili ste se, jer su znanstvenici britanskog Sveučilišta u Bathu uspjeli "proizvesti" zdravog miša bez i jedne oplođene jajne stanice.

Umjesto toga, znanstvenici su koristili "zavarane" embrije u koje su ugradili spermije, nakon čega se razvio fetus i naposljetku izlegao zdravi miš.

Znanstvenici su prvo jajašca uronili u stroncijev klorid, čime su spriječili da uđu u stanje aresta dok se pretvaraju u embrije. Dosadašnji pokušaji "zavaravanja" od strane drugih znanstvenika nisu uspjeli spriječiti da jajašca ne umru u roku od nekoliko dana.

Nakon toga znanstvenici Batha su u embrije insertirali stanične jezgre spermija koje su reprogramirale embrije, čime su ih pripremili za maternice "surogat-mama".

Znanstvenici za sada još ne znaju točno kako funkcionira to reprogramiranje, te nisu sigurni bi li ova metoda mogla funkcionirati i kod ljudi, no vjeruju da bi to vrlo vjerojatno bilo moguće.

Stoga naglašavaju da je u sadašnjoj fazi istraživanja ovo samo novi iskorak u razumijevanju reprodukcije sisavaca, te demonstrira da spermij ne treba oplođeno jajašce za kreiranje živog djeteta.

Sigurni smo da će ova istraživanja izazvati nove debate o etici rađanja djece bez konvencionalne oplodnje, a ako vas zanimaju detalji čitav znanstveni rad možete pronaći ovdjeVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->