Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Napajanje medicinskih nosivih uređaja tjelesnom toplinom
Članak
Objavljeno: 15.09.2016. 11:52

NC State University 

Napajanje medicinskih nosivih uređaja tjelesnom toplinom

Znanstvenici razvili novu tehnologiju koja tjelesnu toplinu može pretvarati u elektricitet.

Napajanje medicinskih nosivih uređaja tjelesnom toplinom

Znanstvenici Sveučilišta NC State vjeruju da se nalaze na dobrom putu razvoja novih sustava za prikupljanje tjelesne topline i njezinog konvertiranja u električnu energiju koja će se koristiti za napajanje medicinskih nosivih uređaja.

Njihov "proizvod" dolazi u obliku naljepnice oblika kvadrata s veličinom stranica od 1 cm koja se spaja na biceps korisnika. Uređaj je u sadašnjoj fazi u stanju generirati oko 20 mikrovata energije, što predstavlja veliki napredak u odnosu na sustave tog tipa koji su se razvijali u prošlosti.

To vam neće doduše biti dovoljno za napajanje pametnog sata ili fitness narukvice, već će služiti za napajanje medicinskih senzora, čime će se smanjiti potreba za napajanjem putem strujnih adaptera i baterija. 

Naljepnica kreira elektricitet korištenjem razlike u temperaturi između tijela i zraka koji ga okružuje, a znanstvenici su čitav hardver i termoelektrični generator uspjeli "stisnuti" u malu naljepnicu debljine od samo 2 milimetra. Isti tim je napravio inačicu generatora na tjelesnu toplinu koja se može integrirati u majicu. Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->