Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: Nanotehnologija za punjenje mobitela za 30 sekundi
Članak
Objavljeno: 08.04.2014. 14:00

StoreDot 

VIDEO: Nanotehnologija za punjenje mobitela za 30 sekundi

Izraelska tvrtka prikazala prototip baterijskog sustava koji bi nam mogao u potpunosti promijeniti način punjenja gadgeta.

VIDEO: Nanotehnologija za punjenje mobitela za 30 sekundi

Izraelska tvrtka StoreDot je na Microsoftovoj Think Next konferenciji u Tel Avivu predstavila prototip novog revolucionarnog sustava za punjenje baterija istog imena, koji se temelji na nanotehnologiji, te je u stanju drastično smanjiti vrijeme punjenja naših pametnih telefona, tableta, prijenosnika i drugih mobilnih uređaja.

Na konferenciji je demonstrirano punjenje potpuno praznog Samsung Galaxy S4 telefona za samo 30 sekundi, što je doista fantastično postignuće izraelskih inovatora. Valja naglasiti da telefon nije bio opremljen standardnom baterijom, već prototipom njihove, koja je u sadašnjem obliku prilično velika i zasad nepraktična za korištenje u pametnim telefonima.

Šef tvrtke dr. Doron Myersdorf ovo tehnološko postignuće objašnjava izradom potpuno nove vrste elektrode od novih materijala koju nazivaju MFE (Multi Function Electrode). Jedna njezina strana se ponaša kao superkondenzator, odnosno omogućuje super brzo punjenje, dok druga funkcionira poput elektrode od litija, te donosi sporo pražnjenje.

Tvrtka StoreDot je razvila bioorganske "nanotočke" koje kemijski sintetiziraju molekule bioorganskih peptida koji mijenjaju pravila kapaciteta mobilnih uređaja. Ti nanokristali napravljeni su od peptida, kratkih lanaca aminokiselina, građevnih blokova proteina.

Osim što će StoreDotovi bioorganski uređaji, poput ekrana pametnih telefona, omogućiti drastično veću energetsku učinkovitost, oni su i znatno više ekološki prihvatljiviji, jer se druge tehnologije nanotočaka i kvantnih točaka temelje na teškim metalima poput kadmija, te su stoga otrovne, dok su StoreDotove nanotočke biokompatibilne i superiornije u odnosu na sva dosadašnja istraživanja na tom polju.

Ova tehnologija će omogućiti StoreDotu sintetiziranje novih nanomaterijala koji će se moći koristiti u vrlo širokom polju primjene, a i cijena proizvodnje je relativno niska, jer koristi osnovni biološki mehanizam "samoaranžiranja". Ti materijali će se stoga moći izrađivati od velikog broja bioorganskih sirovina koje su već dostupne i ekološki prihvatljive. 

Na žalost, ova tehnologija neće tako brzo biti spremna za dolazak na tržište, jer StoreDot navodi kako će trebati razviti isplative proizvodne procese za masovnu produkciju, što bi trebalo biti dovršeno kroz godinu ili dvije, pa očekuju da bi je naši gadgeti mogli dobiti tijekom 2016. godine.  

Izvor: StoreDot

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->