Nalazite se
  • Pop Tech
  • Školski bus na bežično punjenje
Članak
Objavljeno: 06.12.2012. 16:18

Aggie Bus 

Školski bus na bežično punjenje

Sveučilište Utah State predstavilo električni autobus s bežičnim punjenjem.

Školski bus na bežično punjenje

Aggie Bus, koji je dizajnirao institut Sveučilišta Utah State u okviru timova dugih imena Wireless Power Transfer Team i Utah Science Technology and Research initiative’s Advanced Transportation Institute, već je počeo krstariti ulicama.

Jedna od njegovih zanimljivosti po kojoj predstavlja jedinstveni električni autobus na svijetu, je u sustavu indukcijskog bežičnog punjenja, što mu omogućuje punjenje strujom na isti način kao što se danas mogu recimo puniti električne četkice za zube i pametni telefoni, koje samo približite ili prislonite na punjač.

Kao što neki punjači za pametne telefone imaju stalak na koji postavite uređaj, slično funkcionira i punjenje Aggieja, s time da se je postolje skalirano za veličinu školskog, busa.

Kada vozač doveze autobus na "ploču za punjenje", sustavom indukcije se bežično puni akumulatorska baterija bez potrebe za fizičkim kontaktom, a inženjeri Sveučilišta USU su svoj sustav dizajnirali tako da može puniti bateriju busa na udaljenosti od 6 inča (15,2 cm), s čime se može dobiti 25kw energije i s 90% iskoristiti struju iz električne mreže na bateriji.

Obzirom da se busevi kreću fiksnim rutama i frekventno se zaustavljaju na postajama, USU smatra kako su idealni za ovaj sustav punjenja koji bi se mogao postavljati na postaje i omogućiti električnim autobusima da se uopće ne moraju puniti u garaži.

Slična ideja se razvija i za osobne automobile, kako bi se indukcijski punjači za njih mogli postavljati na parkiralištima ili na posebnim trkama autocesta, no nije nam jasno na koji bi se način naplaćivalo "gorivo", pa nam se čini kako je to projekt za jedno drugačije društvo od današnjeg.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->