Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Tesla zavaran da ubrzava 90 kilometara više
Članak
Objavljeno: 23.02.2020. 10:42

McAfee 

VIDEO: Tesla zavaran da ubrzava 90 kilometara više

Ekipa McAfeea je prevarila Tesla Model X pomoću običnog komadića ljepljive trake.

VIDEO: Tesla zavaran da ubrzava 90 kilometara više

Stručnjaci za računalnu sigurnost iz tvrtke McAfee su 18 mjeseci testirali sigurnost sustava autonomne vožnje i istraživali mogućnosti hakiranja i zavaravanja.

Između ostaloga testirali su Tesla Model X iz 2016. godine koji koristi MobilEye kameru za prepoznavanje prometnih znakova i temeljem toga vozi brzinom koja je propisana. Sustav naime ima mogućnost da mu zadate koliko će brže ili sporije voziti u modu "krstarenja" u odnosu na brzinu koja je deklarirana na prometnom znaku. 

Istraživači McAfeea su na prometni znak ograničenja brzine od 35 mph (56 km/h) zalijepili komadić crne ljepljive trake na brojku 3, odnosno produžili srednju crticu, pa je auto krivo interpretirao znak i zaključio da dozvoljena brzina iznosi 80 mph (136 km/h), kao što možete vidjeti u ovom videu.

Drugim riječima, auto je vozio čak 80 km/h više od dopuštene brzine, što bi u stvarnoj vožnji moglo dovesti do fatalnih posljedica.

Ovo istraživanje dolazi mjesec dana nakon što je otkriveno da se Tesla nalazi pod istragom vezanom uz 127 pritužbi koje su vlasnici Muskovih automobila uputili američkoj nacionalnoj organizaciji za sigurnost prometa NHTSA, s tvrdnjom da određeni modeli znaju neočekivano ubrzavati.

Tesla se na te optužbe brani da se ubrzavanja događaju samo ukoliko vozač sustavu "naredi" da to čini te da vozilo zakoči ili se zaustavi na najmanji dodir kočnice.

Opis funkcioniranja asistencije brzine u Tesla Model X

McAfee kaže da je ovo "hakiranje" moguće kod Teslinih automobila opremljenih MobilEye EyeQ3 kamerama koje su ugrađene u modele iz 2016. godine i danas se nalaze u više od 40 milijuna vozila.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->