Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.09.2022. 10:01

Hubble Space Telescope 

NASA i SpaceX premještaju teleskop Hubble

SpaceX i NASA žele produžiti vijek svemirskom teleskopu premještanjem u stabilniju orbitu.

NASA i SpaceX premještaju teleskop Hubble

Svemirski teleskop Hubble je u svemir lansiran 1990. godine s očekivanim vijekom operativnosti od 15 godina, no obzirom na servisiranja i nadogradnje još i danas istražuje svemir i prikuplja dragocjene podatke.

NASA mu sada želi još više produžiti život uz pomoć SpaceX Dragon kapsule koja bi se mogla iskoristiti za spajanje s Hubbleom i premještanje u stabilniju orbitu.

Teleskop trenutno orbitira oko Zemlje na visini na nekih 540 km, no polako se spušta zbog utjecaja atmosfere. Iz tog razloga NASA je imala planove da mu doda propulzijski modul koji bi se iskoristio za kontrolirano deorbitiranje i slijetanje u more, ili da ga podigne u višu orbitu kako bi mu produžila operativnost.

Zahvaljujući SpaceX-u sada se ukazuje druga mogućnost, odnosno nova ideja po kojoj bi se na Hubble spojila Dragon letjelica koja bi ga pogurala u stabilniju orbitu.

NASA i SpaceX su upravo potpisali ugovor po kojem će zajednički provesti studiju izvedivosti te operacije. Studija će trajati 6 mjeseci, a hoće li se Dragon doista iskoristiti za premještanje Hubblea, ovisiti će o prikupljenim tehničkim podacima. NASA vjeruje da bi u slučaju uspješnog premještanja teleskopa na taj način, isti pristup mogla primijeniti i na druge letjelice u niskoj Zemljinoj orbiti.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Hubble SpaceX
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->