Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.10.2021. 11:45

Roboat 

VIDEO: Autonomni brodić u kanalima Amsterdama

Autonomno plovilo MIT-a i AMS Instituta u punoj veličini prvi je puta zaplovilo javnim vodenim površinama.

VIDEO: Autonomni brodić u kanalima Amsterdama

Znanstvenici i inženjeri MIT CSAIL laboratorija i AMS instituta (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions), nakon nekoliko godina razvoja izradili su Roboat III, autonomni brodić u punoj veličini te su ga odlučili testirati u kanalima Amsterdama.

Roboat III je dužine od 4 metra i u stanju je prevoziti petero putnika, a za sigurnu vožnju kroz uske kanale brinu se brojne tehnologije za navigaciju i izbjegavanje prepreka koje uključuju LIDAR, GPS i kamere, u čijoj se kombinaciji stvara slika oko plovila u 360 stupnjeva koju obrađuje algoritam ugrađenog računala-robota.

Tijekom testiranja istraživači su u probnim vožnjama prikupljali podatke o objektima i potencijalnim sudarima sa senzora i dodavali ih algoritmu koji je prenosio komande potisnicima koji pogone plovilo kroz vodu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Sada imamo veću preciznost i robusnost u sustavima percepcije, navigacije i upravljanja, uključujući nove funkcije, kao što je način približavanja objektima i poboljšano dinamičko pozicioniranje, tako da brod može navigirati stvarnim vodama", kaže Daniela Rus, profesorica elektrotehnike i računarstva na MIT-u i direktorica CSAIL-a. "Upravljački sustav robota prilagodljiv je broju ljudi u čamcu."

Znanstvenici smatraju da je Roboat zanimljiv za brojne načine korištenja među kojima ističu vodenu taksi službu koja može autonomno prevoziti putnike 24 sata dnevno, a njime se prema potrebi može upravljati i daljinski od strane udaljenih operatera.

Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT autonomni robot Roboat III brodić
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->