Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.06.2015. 11:10

C5 FUEL 

Revolucionarni kvasac za proizvodnju biogoriva

Novi visokoproduktivni soj kvasca značajno će pospješiti proizvodnju biogoriva od neprehrambenog bilja.

Revolucionarni kvasac za proizvodnju biogoriva

Znanstvenici tvrtke Mascoma LLC i Odjela za energiju centra "BioEnergy Science Centre" (BESC) Ministarstva energetike SAD-a, objavili su da su ostvarili veliki revolucionarni uspjeh na polju razvoja biogoriva.

Prema njihovom priopćenju, radi se o novom soju kvasca koji je u stanju izvlačiti trostruko više goriva iz bilja u odnosu na dosadašnje najučinkovitije kvasce.

To znači da su združenim snagama znanstvenici Centra s kolegama iz Mosconea napravili soj pod nazivom C5 FUEL, koji za razliku od klasične vrste koja konvertira 30 posto šećera biljke u etanol, ima učinkovitost od čak 97 posto.

Pored toga, klasične vrste kvasca nisu u stanju učinkovito konvertirati takozvani "drvni šećer" (ksilozu), pa se proizvodnja biogoriva veže uz biljne vrste koje služe za prehranu ljudi poput kukuruza, no ovaj novi kvasac je u mogućnosti u etanol pretvarati i ksiloze, pa se otvaraju mogućnosti izrade biogoriva od nejestivih vrsta bilja.

I na kraju valja reći, da znanstvenici tvrde kako proces fermentacije pomoću novog kvasca traje samo 48 sati, za razliku od postojećih sojeva, kojima za to treba više dana.

Znanstvenici vjeruju da će ovo otkriće uvelike pomoći širenju biogoriva temeljenih na etanolu na potrošačkom tržištu.

"Ovo partnerstvo državne znanstvene organizacije i industrijskog partnera ubrzava prijenos znanstvenih otkrića u komercijalne proizvode", navodi direktor BESC-a Paul Gilna. 

Izvor: ORNL

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->