Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.10.2019. 13:07

OBJAVA 

Srce postalo nacionalni RDA čvor

U okviru RDA Europe 4.0, prihvaćena je prijava Srca za nacionalni RDA čvor.

Srce postalo nacionalni RDA čvor

Research Data Alliance (RDA) je globalna organizacija usmjerena na razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu podataka te poticanje inovacije temeljene na podacima. RDA su 2013. godine zajednički pokrenule Europska komisija (EC), Nacionalna zaklada za znanost (NSF) i Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) Vlade SAD te Ministarstvo za inovacije Australske Vlade.

Europski ogranak RDA (RDA Europe) nastoji europske političke i istraživačke krugove te industriju i digitalne infrastrukture informirati i aktivno uključiti u globalne RDA aktivnosti. U okviru aktivnosti RDA Europe odvija se i projekt „RDA Europe 4.0 - The European plug-in to the global Research Data Alliance“ kojeg financira Europska komisija kroz Okvirni program Obzor 2020. Kroz taj projekt RDA Europe nastoji zauzeti središnje mjesto u strategiji otvorene znanosti EU oslanjajući se pri tome na mrežu nacionalnih RDA čvorova. Do 31. svibnja 2020.odnosno do kraja RDA Europe 4.0 projekta u Europi će biti uspostavljena 22 nacionalna čvora.

Zahvaljujući dugogodišnjem radu na promociji i izgradnji infrastrukture za otvorenu znanost, u okviru RDA Europe 4.0, prihvaćena je prijava Srca za nacionalni RDA čvor te je potpisivanjem ugovora s projektnim partnerom - Sveučilištem u Göttingenu (UGOE) (10. rujna 2019.) uspostavljen hrvatski nacionalni RDA čvor. Prijavu Srca podržao je cijeli niz ustanova, infrastruktura i centara izvrsnosti: MZO, NSK, IRB, DHMZ, DARIAH-HR, FFOS, FFZG, MEFST, ZCI za znanost o podatcima i kooperativne sustave, ZCI za personaliziranu brigu o zdravlju.

Zadaće nacionalnog RDA čvora su:

-  pružati podršku za istraživačke podatke na nacionalnoj razini promovirajući viziju RDA te usvajanje RDA preporuka i rezultata

-  djelovati kao kontakt između nacionalnih istraživača, globalne RDA zajednice i nacionalnih tijela za financiranje znanosti

-  doprinositi definiranju europskih politika vezanih uz istraživačke podatke

-  doprinositi definiranju strategije RDA i sudjelovanje u RDA procesima.



Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam






   

*/-->