Nalazite se
Članak
Objavljeno: 17.12.2018. 13:25

MIT 

Smanjivanje 3D objekata do inačica na nanoskali

Znanstvenici vjeruju da bi se ovo moglo primjenjivati u optici, robotici i medicini.

Smanjivanje 3D objekata do inačica na nanoskali

Objekte se prvo uzorkuje laserom, a potom se smanjuju. Photo credit: Daniel Oran

Vrlo je teško izrađivati 3D strukture u veličinama na nanoskali. Postojeće tehnike koje uključuju izradu postavljanjem sloja po sloj ili 2D jetkanje ograničene su specifičnim materijalima i oblicima. Znanstvenici MIT-a razvili su tehniku koja omogućuje repliciranje 3D objekata na nanoskali na puno bolji način, pri čemu se mogu koristiti brojni materijali i oblici. 

Njihova tehnika započinje stvaranjem kalupa od poliakrilata. Potom se struktura umače u otopinu fluoroscentnih molekula koje se spajaju s kalupom kada se izloži svjetlu. Pri tome se mogu koristiti laseri koji svaku česticu mogu postaviti na ono mjesto gdje žele, bez obzira radi li se o genetskom materijalu i metalnoj nanočestici. Kako bi se struktura smanjila koristi se kiselina koja blokira negativni naboj u poliakrilatu i prisiljava ga na smanjivanje.

Znanstvenici kažu kako u toj tehnologiji ipak postoje neka ograničenja, jer razlučivost konačnog proizvoda direktno ovisi o njegovoj veličini. Objekt veličine jednog kubičnog milimetra može imati rezoluciju od 50 nanometara, no trebat ćete ga povećati na 1 kubični centimetar da biste dobili rezoluciju od 500 nanometara.

Bez obzira na to, znanstvenici vjeruju kako u ovome leži veliki praktični potencijal, pa bi se proizvodi razvijeni ovog tehnologijom mogli koristiti u optici za znanstvene potrebe, mikroskopima, pametnim telefonima, pa čak i u komponentama robota u nanoveličinama.Vezani sadržaji
Ključne riječi MIT 3D nanoskala objekti
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->