Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Čip ugrađen u glavu omogućuje sviranje digitalnog klavira
Članak
Objavljeno: 30.11.2018. 19:02

BrainGate 

Čip ugrađen u glavu omogućuje sviranje digitalnog klavira

Uz pomoć uređaja mogli su upravljati tabletom, surfati internetom, chatati s obitelji, igrati igrice, a jedna je sudionica odsvirala i Beethovenovu Devetu simfoniju na digitalnom klaviru.

Čip ugrađen u glavu omogućuje sviranje digitalnog klavira

Računala, tableti i pametni telefoni postali su dio naše svakodnevice. Koristimo ih za surfanje po webu, videopozive, kupnju, plaćanje računa i posao, no nemaju svi istu privilegiju jednostavnosti korištenja istih. Upravo iz tog razloga provedeno je zajedničko istraživanje Sveučilišta u StanforduCarney instituta Sveučilišta u Brownu, Medicinskog centra iz Providencea i opće bolnice u Massachusettsu kako bi se olakšalo korištenje tehnologije ljudima s paralizom.

Radi se o nedavno objavljenom istraživanju u PLOS ONE-u nad tri sudionika s tetraplegijom koristeći BrainGate – uređaj sa senzorom spojen na dio mozga zaslužan za motoriku. Uz pomoć uređaja mogli su upravljati tabletom, surfati internetom, chatati s obitelji, igrati igrice, a jedna je sudionica odsvirala i Beethovenovu Devetu simfoniju na digitalnom klaviru.

„Godinama BrainGate radi na razvijanju neuroznanosti i neuroinženjeringa kako bi se ljudima koji su izgubili motoričke sposobnosti za kontrolu vanjskih uređaja omogućilo ponovno upravljanje istima samo razmišljanjem o kretnji vlastite ruke ili noge“, pojasnila je neurokirurginja iz Sveučilišta u Stanfordu Jaimie Henderson.

BCI (Brain Computer Interface) implantant veličine tablete aspirina stavlja se na dio mozga zaslužan za motoriku, a zadužen je za očitavanje signala mozga za određenu radnju koju je osoba zamislila. Signali se potom dekodiraju i šalju na vanjski uređaj. Živčani signali iz BCI-a su poslani na Bluetooth sučelje koje je imalo ulogu miša. Taj virtualni miš je potom uparen s Google Nexus 9 tabletom. Naposlijetku su sudionici imali zadatak obaviti nekoliko dizajniranih zadataka upravo za ovu svrhu.

Studija je pokazala kako su sudionici 22 puta u minuti iznačavali i klikali u različitim aplikacijama. Jedan je sudionik kazao kako je korištenje ovakvog načina mnogo prirodnije od korištenja miša.

„Bilo je sjajno vidjeti da su sudionici obavili zadatke koje smo im zadali, a najznimljiviji dio je onaj kada su radili ono što su htjeli – gledali videozapise, razgovarali s prijateljima ili kupovali preko interneta“, rekao je dr. Paul Nuyujukian, bioinženjer sa Stanforda. Dodao je i kako je sudionica na početku izrazila veliku želju nešto odsvirati, a na ovaj je način dobila priliku i izvela pjesmu.

Dva su sudionika u istraživanju imala otežano micanje ili potpunu nemogućnost micanja udovima zbog ALS-a (amiotrofične lateralne skleroze), progresivne bolesti koja utječe na živce u mozgu i kralježnici koji su zaduženi za motoriku. Treći je sudionik paraliziran zbog ozlijede leđne moždine.

„Kada vidim nekog natko je imao moždani udar i isti je izgubio sposobnost upravljanja nekim od dijelova tijela volio bih im moći reći kako mi je žao, no uz pomoć BrainGatea moći će koristiti tehnologiju mnogo lakše i prirodnije već sutra“, rekao je doktor Leigh Hochberg iz Sveučilišta Brown.

Podsjetimo, prije gotovo četiri godine najavljena su istraživanja na ljudima, a Sveučilište Brown koncept razvija već 15 godina zajedno s ostalim suradnicima.Vezani sadržaji
Ključne riječi BrainGate
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->