Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Na Ruđeru otvoren Centar za detektore, senzore i elektroniku
Članak
Objavljeno: 05.12.2018. 14:13

IRB 

Na Ruđeru otvoren Centar za detektore, senzore i elektroniku

IRB predstavio prvi uspješno dovršeni projekt u Hrvatskoj financiran iz ESIF fondova.

Na Ruđeru otvoren Centar za detektore, senzore i elektroniku

Ruđerovci su nas ponovno pozvali u goste kako bi predstavili prvi uspješno dovršen projekt u Hrvatskoj financiran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a u provedbi Ministarstva znanosti i obrazovanja te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Riječ je o projektu „Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike“ vrijednom oko milijun i pol kuna, zahvaljujući kojem je na IRB-u otvoren Centar za detektore, senzore i elektroniku (CDSE).

Ruđer Boškovič-44

Primarni je cilj ovog projekta bio da u sinergiji s projektom ''Expanding Potential in Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia'' (PaRaDeSEC), financiranim u sklopu programa OBZOR 2020 (ERA Chair), unaprijedi postojeću znanstveno-istraživačku infrastrukturu IRB-a za istraživanje, razvoj i testiranje detektora, senzora i pripadajuće elektronike.

Ruđer Boškovič-30

Na svečanom predstavljanju projekta osim Ruđerovaca i novinara prisustvovali su ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, državni tajnik u MZO-u Tome Antičić te pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Dragan Jelić.

Ruđer Boškovič-12

''Posebno mi je zadovoljstvo što su, zahvaljujući pojačanom angažmanu članova projektnog tima i institutskih službi te partnera u MZO-u i SAFU-u sve projektne aktivnosti uspješno izvršene u roku kraćem od šest mjeseci, iako je za projekt bilo planirano trajanje od osamnaest mjeseci, a sve kako bi RH dostigla zadane pokazatelje uspješnosti. Time je ovaj projekt postao prvi uspješno dovršen projekt u RH financiran u sklopu ESIF-a u provedbi MZO-a i SAFU-a', istaknuo je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith, naglasivši da je projekt omogućio nabavu većeg broja instrumenata nužnih za istraživanje, kao i adaptaciju laboratorijskih prostora, čime su se stvorili kontrolirani uvjeti čistoće, temperature i vlažnosti zraka, unaprijedila stabilnost električnih sklopova i smanjila razina elektroničkog šuma. 

Ruđer Boškovič-22

Osim nove opreme, projekt je uključio i dovođenje stranih znanstvenika koji se znaju koristiti novim uređajima te će ujedno uvježbavati Ruđerovce da i oni nauče raditi na njima. 

Valery-Chmill-using-wire-bonder-in-RBI-Detector-Laboratory-2

Nakon ravnatelja IRB-a, nazočnima su se kratko obratili ministrica MZO-a Blaženka Divjak i pomoćnik ministrice MRRFEU-a Dragan Jelić, koji su pohvalili Ruđerovce na projektu realiziranom u rekordnom roku od samo 6 mjeseci i izrazili podršku za sve buduće projekte IRB-a, posebice one koji bi jednog dana mogli imati i utjecaj na poticanje gospodarstva, odnosno hrvatske industrije i poduzetnika, kako bi na znanosti razvijenoj na Ruđeru mogli temeljiti svoje poslovne modele

Ruđer Boškovič-48

Prije nego što su nas Ruđerovci poveli u razgledavanje novog laboratorija koji će se najvećim dijelom baviti razvojem detektora namijenjenih istraživanjima na područjima čestične fizike i zračenja koji će se naći i na CERN-u, ponešto više detalja otkrio nam je voditelj projekta dr. sc. Neven Soić koji je rekao:  ''Završetak formalnog procesa osnivanja CDSE-a i početka njegovog rada u obnovljenim laboratorijskim prostorima koji su opremljeni suvremenom znanstvenom opremom podići će razinu istraživanja na IRB-u i omogućiti da se na najbolji način iskoristi znanje i ekspertiza inozemnih stručnjaka zaposlenih na projektu PaRaDeSEC, te pokrenu novi smjerovi istraživanja na IRB-u.''

Ruđer Boškovič-50

 

Zahvaljujući bliskoj suradnji s MZO-om i MRRFEU-om, IRB u 2019. godini očekuje kapitalnu investiciju od 72 milijuna eura kroz projekt „Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu“ (O-ZIP). S obzirom da će oprema i suvremeni laboratorijski prostor financirani projektom O-ZIP biti dostupni tek nakon završetka projekta PaRaDeSEC, ovaj projekt sinergije imao je osobito važnu ulogu u pravovremenom ispunjavanju ciljeva koji su postavljeni pred CDSE.

Ruđer Boškovič-6

 

Nakon uvodnih izlaganja imali smo priliku posjetiti jedan od prostora novog Centra za detektore, senzore i elektroniku, u kojemu se nalaze novi uređaji nabavljeni sredstvima ESIF-a, ali i oni koje je IRB imao od prije, gdje su nam dr. sc. Soić i njegovi kolege pokazali dio opreme koja će se koristiti u izradi novih detektora, poput bond-wiring stroja za vezivanje žica, kakav se može recimo koristiti za spajanje žica na mikročipovima i drugim sićušnim elektronskim komponentama.

Ruđer Boškovič-8

 

Obzirom da dolazimo iz Vidija, nismo propustili priliku malo detaljnije proučiti i glavno računalo koje se koristi u novom centru i ugodno smo se iznenadili kada smo vidjeli da se radi o stroju s vodenim hlađenjem, pogonjenim Threadripper Ryzen procesorom i Nvidijom GTX grafikom. Računalo je slagano upravo oko Nvidijine grafike za specifične potrebe prema zahtjevima znanstvenog programa koji se koristi, a uključuje neuralne mreže, strojno učenje i Tensor Flow datotečni sustav za izradu, razvoj i treniranje modela dubokog učenja.

Ruđer Boškovič-10

 

Prostor u kojem je smještena nova oprema puno je skučeniji nego što smo očekivali, no IRB bi iduće godine trebao krenuti u veliki infrastrukturni projekt koji će dovesti do rekonstrukcije čitavog „Instituta na brdu“, kako bi Ruđerovi centri i laboratoriji mogli dobiti onakav izgled kakav najviša hrvatska znanost zaslužuje.    Vezani sadržaji
Ključne riječi EU IRB centar CDSE ESIF SAFU PaRaDeSEC
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->