Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.12.2018. 15:04

GCB 

Obnovljivi izvori ne uspijevaju smanjiti količine CO2

Ove godine došlo je do globalnog povećanja emisija CO2 u atmosferu za 3 posto.

Obnovljivi izvori ne uspijevaju smanjiti količine CO2

Udio obnovljive energije ove se godine u svijetu značajno povećao, ali ne uspijeva uhvatiti korak s emisijama CO2 koje dolaze od sagorijevanja ugljena i povećanja broja benzinaca na cestama.

Na to ukazuje globalna studija koju je proveo GCP (Global Carbon Project), koja ukazuje na povećanje CO2 za 2,7 posto, čemu najvećim dijelom doprinosi rastuća kineska ekonomija na pogon ugljena, ali i emisije koje dolaze od automobila, kamiona i zrakoplova.

Ovo je značajno veće povećanje u odnosu na godinu dana prije kada je iznosilo 1,6% i bit će razlog za veliku zabrinutost znanstvenika koji su očekivali da će ove godine doći do smanjenja ispuštanja štetnih sastojaka u atmosferi koji doprinose globalnom zagrijavanju i klimatskimpromjenama.

Mada je Kina i dalje najveći zagađivač, došlo je i do povećanja ispuštanja CO2 u SAD-u nakon više godina stagnacije, što istraživači dovode u vezu s vrlo hladnom zimom i vrućim ljetom, uslijed čega je došlo do povećanja potrošnje energije.

Na top ljestvici najvećih zagađivača iza Kine i SAD-a dolazi EU kao cjelina, a potom Indija, Rusija, Japan, Njemačka (pojedinačno), Iran, Saudijska Arabija, Južna Koreja i Kanada.

Mada se još ne zna kada će doći do okretanja ovog trenda, istraživači vjeruju da bi to toga moglo doći zbog pojeftinjenja sustava za dobivanje obnovljivu energiju, kao i najavljenog prestanka proizvodnje automobila s motorima na unutrašnje sagorijevanje. Norveška će prestati s prodajom automobila koji nisu električni 2025. godine, Velika Britanija, Francuska,  Nizozemska i Indija do 2040., a proizvođači također najavljuju velike promjene, pa je tako Volkswagen rekao da će zadnju generaciju automobila na benzin i dizel lansirati 2026. godine. Je li ovo malo optimizma dovoljno da čovječanstvo krene u nekom drugom smjeru nije nam poznato, ali dobro je znati da se neki barem trude.  Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
   

*/-->