Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.04.2024. 11:16

Aston University 

Slanje podataka 4 milijuna brže od širokopojasne veze

Istraživači su postigli najveću brzinu slanja podataka optičkim vlaknom ikad preko specifičnih pojaseva valnih duljina koji se još ne koriste.

Slanje podataka 4 milijuna brže od širokopojasne veze

Istraživači s britanskog Sveučilišta Aston u Birminghamu poslali su podatke brzinom koja je 4,5 milijuna puta brža od prosječne kućne širokopojasne veze.

Stopa je najbrža ikad poslana otvaranjem specifičnih novih pojaseva valnih duljina koji se još ne koriste u sustavima optičkih vlakana.

U sklopu međunarodne suradnje, istraživači su prenosili podatke brzinom od 301 terabita ili 301.000.000 megabita u sekundi, koristeći jedno standardno optičko vlakno.

To je drastično više u usporedbi s Ofcomovim izvješćem o performansama kućnog širokopojasnog interneta u Velikoj Britaniji u kojem se navodi da je prosječna širokopojasna brzina samo 69,4 Mbit/s.

Profesor Wladek Forysiak s Astonskog instituta za fotoničke tehnologije i dr. Ian Phillips bili su dio tima koji je uspješno prenio podatke. Radili su u suradnji s istraživačima s Nacionalnog instituta za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (NICT) u Japanu i Nokia Bell Labs u SAD-u.

Kako se potražnja za više podataka povećava, očekuje se da će novorazvijena tehnologija pomoći u održavanju koraka s budućom potražnjom. Znanstvenici su koristili optička vlakna, male cjevaste staklene niti koje prenose informacije pomoću svjetla.

Podvig je postignut otvaranjem novih pojaseva valnih duljina koji se još ne koriste u sustavima optičkih vlakana. Različiti pojasevi valnih duljina ekvivalentni su različitim bojama svjetlosti koja se prenosi niz optičko vlakno.

Učinili su to tako što su razvili nove uređaje koji se nazivaju optička pojačala i optički ekvilajzeri za pristup njima.

Dr. Phillips vodio je razvoj uređaja za upravljanje ili optičkog procesora na Sveučilištu Aston. Rekao je: “Općenito govoreći, podaci su slani putem optičkog vlakna poput kućne ili uredske internetske veze. Međutim, uz komercijalno dostupne C i L-pojase, koristili smo dva dodatna spektralna pojasa nazvana E-pojas i S-pojas. Takvi pojasevi tradicionalno nisu bili potrebni jer C i L pojasevi mogu isporučiti potreban kapacitet za zadovoljenje potreba potrošača.

Tijekom posljednjih nekoliko godina Sveučilište Aston razvijalo je optička pojačala koja rade u E-pojasu, koji se nalazi uz C-pojas u elektromagnetskom spektru, ali je oko tri puta širi. Prije razvoja ovog uređaja, nitko nije bio u stanju pravilno emulirati kanale E-pojasa na kontroliran način.

Profesor Forysiak je dodao: „Ovo revolucionarno postignuće naglašava ključnu ulogu unaprjeđenja tehnologije optičkih vlakana u revoluciji komunikacijskih mreža za brži i pouzdaniji prijenos podataka. Rastući kapacitet sustava korištenjem više dostupnog spektra, ne samo konvencionalnog C-pojasa, već i drugih pojaseva kao što su L, S i sada E mogu pomoći u smanjenju troškova pružanja ove propusnosti.

Rad objavljen u časopisu Optics Letters možete pronaći na ovoj poveznici.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Aston University
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->