Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.03.2024. 11:38

Svemirski turizam

Boeing tuži Virgin Galactic zbog poslovnih tajni

Zrakoplovna tvrtka optužuje Virgin Galactic za nezakonitu upotrebu Boeingovih vlasničkih informacija za dizajn nosača

Boeing tuži Virgin Galactic zbog poslovnih tajni

Nova drama u svemirskoj industriji. Boeing je podnio tužbu protiv tvrtke Virgin Galactic optužujući ju da zadržava poslovne tajne koje su dvije tvrtke razmijenile dok su radile na razvoju novog nosača, koji je još uvijek u razvoju.

U petak je Boeing zatražio od saveznog suca u Alexandriji, u saveznoj državi Virginiji, da izda sudski nalog kojim bi se zabranila daljnja upotreba vlasničkih podataka koje su dvije tvrtke podijelile kao dio dogovora iz 2022. godine, prema tužbi. Boeing optužuje Virgin Galactic za "zadržavanje, korištenje i prijetnju daljnjeg korištenja poslovnih tajni" koje pripadaju tvrtki i njezinom podružnom društvu sa sjedištem u Virginiji, Aurora Flight Sciences, navodi se u tužbi.

ZG3_2

U srpnju 2022., Virgin Galactic je objavio dogovor s tvrtkom Aurora o dizajniranju i proizvodnji svog nosača sljedeće generacije. Nosač se koristi za nošenje svemirskog aviona i puštanje na visini od 44.500 stopa (13.500 metara) iznad zemlje. Virgin Galactic radi na razvoju svemirskog aviona nove generacije, nazvanog Delta, koji će nositi svemirske turiste do suborbitalnih visina u češćem ritmu.

Tvrtka također radi na nadograđenoj verziji Eve, trenutnog modela nosača Virgin Galactica. Ova poboljšana verzija dizajnirana je da bude brža za proizvodnju i lakša za održavanje, pomažući tvrtki u povećanju njenih operacija. Virgin Galactic želi započeti letne testove prvog svemirskog aviona Delta 2025. godine i početi lansirati komercijalne posade na novom vozilu 2026. godine. Nije jasno gdje se tvrtka nalazi sa svojim novim dizajnom nosača, ali stvari nisu uspjele s tvrtkom Aurora na tom polju.

G02_Space_1_7.3.3

Tužba tvrdi da je Virgin Galactic zadržao intelektualno vlasništvo vezano uz razvoj nosača, odbivši poštovati ugovornu obvezu uništavanja dva skupa poslovnih tajni. "Boeing je razvio ove poslovne tajne tijekom desetljeća inženjeringa, testiranja, izgradnje i letenja zrakoplova", navodi se u tužbi. "Virgin Galacticovo neprekidno, neovlašteno zadržavanje i korištenje ovih poslovnih tajni za razvoj novog Nosača namjerno lišava Boeinga i Aurore ekskluzivnih prava vlasništva i nanosi nepopravljivu štetu izlaganjem drugim konkurentima, nakon čega informacije više ne mogu zadržati svoj tajni status."

"Vjerujemo da je ova tužba netočna s obzirom na činjenice i pravo, i odlučno ćemo se braniti na odgovarajućem forumu", rekao je glasnogovornik Virgin Galactica u e-pošti. 

081023_G0201417-Enhanced-NR (1)

Svemirski poduzetnički pothvat Richarda Bransona pokrenuo je svoje komercijalne letove prošlog ljeta, s prvom posadom koja je poletjela 29. lipnja 2023. Virgin Galacticov sedmi komercijalni let nedavno je lansiran u siječnju, označavajući prvi put da su sva četiri sjedala na njegovom svemirskom avionu VSS Unity bila zauzeta privatnim astronautima.

Virgin Galactic se nada ostvarivanju većih profita s vozilom Delta, pri čemu svaki svemirski avion košta između 50 do 60 milijuna dolara za proizvodnju i ima procijenjeni životni vijek od 500 letova. Sa šest putnika na brodu, pri čemu svaki plaća 450.000 dolara po karti, to se svodi na 2,7 milijuna dolara prihoda po letu, dok se operativni troškovi po letu približavaju oko 400.000 dolara. To znači da je potencijalni profit za svaki suborbitalni let 2,3 milijuna dolara.

ZG1_5

Delta može lansirati s nosačem Eve, ali novi nosač i dalje bi bio koristan za planove Virgin Galactica da pojača svoje suborbitalne letove.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->