Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.03.2024. 10:09

JAXA 

SLIM lander je preživio drugu noć na Mjesecu

Nakon druge dvotjedne noći japanski lander se probudio i poslao novu sliku s Mjeseca.

SLIM lander je preživio drugu noć na Mjesecu

Japanski lander SLIM još uvijek nije mrtav. Nakon što se lander težine od 220 kg prevalio na stranu tijekom slijetanja, čime nije bio u mogućnosti pravilno razviti svoje sunčeve panele za stvaranje energije, japanski znanstvenici su uspjeli uspostaviti komunikaciju s njim i prikupljati podatke i slike s mjesečeva površine.

Nakon toga je ubrzo uveden u stanje hibernacije, obzirom da je morao preživjeti dugu dvotjednu lunarnu noć na kojoj se temperature spuštaju na minus 130 stupnjeva Celzija.

Usprkos sumnjama, uspio se probuditi i nastaviti s radom, a sada je preživio i drugu ledenu lunarnu noć, što demonstrira ova slika snimljena njegovom navigacijskom kamerom, koju je poslao neposredno nakon buđenja.

GJujSYCbcAAx6kW

Na žalost, dvije ledene noći su ostavile traga, pa su se neki temperaturni senzori i neiskorištene baterije počeli kvariti, ali većina funkcija se zadržala i nakon druge lunarne noći, rekli su članovi tima misije.

Za razliku od SLIM-a, američki Odysseus tvrtke Intuitive Machines je utihnuo uoči svoje prve lunarne noći i ta je tišina zauvijek, jer je objavljeno da mu je misija završila.

Vezani sadržaji
Ključne riječi JAXA
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->