Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.09.2021. 14:56

University of Basel 

Preuzmite AR aplikaciju protiv straha od pauka

Aplikacija koristi principe terapije izlaganja virtualnim paucima kako bi se pobijedila arahnofobija.

Preuzmite AR aplikaciju protiv straha od pauka

Znanstvenici Sveučilišta u Baselu koriste proširenu stvarnost kako bi smanjili strah kod osoba koje se patološki plaše pauka.

U časopisu Journal of Anxiety Disorders istraživači opisuju kako se sudionicima testiranja nakon dva tjedna korištenja aplikacije značajno smanjio strah od pauka.

Procjenjuje se da jedna od 5 osoba iskazuje određenu dozu straha od pauka pa dio znanstvenika smatra da je ta fobija u neke ljude ugrađena evolucijom, posebice stoga što se u jednoj studiji iz 2017. godine moglo vidjeti da bebe od 6 mjeseci imaju stresne odgovore kada ih se izloži paucima, mada ih prije nisu nikada vidjele, što znači da bi nam strah od osmonogih zglavkara doista mogao biti urođen.

Među terapijama koje se koriste za oslobađanje od te fobije jedna od najučinkovitijih je izlaganje osoba paucima, no malo je terapeuta koji drže te životinjice u svojoj ordinaciji u okviru svojih skupih tretmana, a gledanje fotografija i video materijala nije toliko učinkovito.

Istraživači Sveučilišta u Baselu stoga su kreirali AR aplikaciju pod nazivom Phobys koja omogućuje da se pacijenta izloži virtualnim paucima u stvarnim prostorima poput sobe, stola ili vlastitog tijela.

Klinička studija na 66 dobrovoljaca s kliničkim ili subkliničkim strahom od pauka uključivala je terapiju izlaganja AR aplikacijom u trajanju od 30 minuta kroz 2 tjedna.

Nakon studije otkriveno je da su virtualni pauci koji pužu po vašem tijelu podjednako učinkoviti kao pravi s kojima se sučeljavaju pacijenti kod skupih terapeuta koji rade s pravim tarantulama ili velikim paucima ptičarima

Znanstvenici su aplikaciju na kraju lansirali u javnost pa se može besplatno preuzeti i instalirati za Android ili iOS telefone, no čitav terapijski protokol koji možete dobiti uz nju se naplaćuje.  

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici, gdje se nalaze i likovi za preuzimanje u Google Playu ili Apple Storeu. Nadamo se da imate dobro srce i da nećete koristiti aplikaciju da biste nekoga namjerno izbezumili od straha.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->