Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.09.2021. 12:50

VTT 

VIDEO: Kava uzgojena u bioreaktoru

Prva kava uzgojena u Finskoj nastala je u laboratoriju bez sadnje biljke i bez korištenja zrnaca.

VIDEO: Kava uzgojena u bioreaktoru

Svake godine u svijetu se proizvede oko 10 milijardi kilograma kave, a stručnjaci očekuju da će potražnja u budućnosti sve više rasti.

Uzgoj kave sve više ima negativan utjecaj na okoliš, pa se zbog izgradnje plantaža krče šume i uništavaju prirodna staništa biljaka i životinja, a čitav proces od uzgoja, proizvodnje i prženja ima sve veći utjecaj na globalno zatopljenje i klimatske promjene. Pored toga, u mnogim krajevima svijeta za uzgoj kave se izrabljuju ljudi koji su debelo potplaćeni za posao na kojem neki zarađuju milijarde dolara

Kava iz laba 2

Iz tog razloga, znanstvenici Istraživačkog centra VTT iz Finske, odlučili su razviti tehnologiju za održivu proizvodnju kave, na sličan način kao što se u laboratorijima uzgaja meso za koje nije ubijena niti jedna životinja, koje bi se u skoroj budućnosti moglo naći na jelovnicima sviju nas.

Znanstvenici su koristili stanice kave iz pravih biljaka koje su razmnožili u specijalnoj hranjivoj otopini, a potom su prebačene u bioreaktor u kojem je nastala biomasa. Stanice su potom osušene, pržene i mljevene, nakon čega je kavena masa koja se može koristiti za tradicionalno pripremanje vrućeg napitka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon što su kavu uzgojili, znanstvenici su je kuhali na razne načine i ponudili stručnjacima koji se profesionalno bave testiranjem okusa kave, koji su zaključili da nije ništa lošija od "prave stvari".

Kava 4

"Ovo je prva kava uzgojena u laboratoriju, ali i prva proizvedena u Finskoj, zemlji u kojoj se popije najviše kave po glavi stanovnika", ističu istraživači koji kažu da su već započeli pregovore s industrijskim partnerima, koji će im pomoći da se laboratorijski projekt pretvori u komercijalni projekt, kako bi jednog dana njihova kava mogla stići i u naše šalice.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Kava Finska laboratorij VTT bioreaktor
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->