Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.09.2021. 11:19

Inspiration4 

VIDEO: Posada bez ijednog astronauta u svemiru

SpaceX je u svemir uspješno lansirao Crew Dragon letjelicu s četiri osobe, u okviru povijesne misije Inspiration4.

VIDEO: Posada bez ijednog astronauta u svemiru

Ostvarilo se obećanje Elona Muska koji je rekao da svemir ne smije biti ograničen za "nadljude", pažljivo selektirane i vrhunski utrenirane astronaute koji su psihofizički superiorniji u svakom pogledu nad većinom nas "običnih" ljudi.

SpaceX je raketom Falcon 9 u svemir uspješno lansirao misiju Inspiration4, odnosno letjelicu Crew Dragon Resilience, u kojoj niti jedan član posade nije "pravi" astronaut, jer je svo četvero putnika prošlo samo kraći trening uoči avanture koja će im omogućiti trodnevno orbitiranje oko Zemlje.

Upravo po tom orbitiranju najviše se razlikuju svemirski izleti Richarda Bransona i Jeffa Bezosa od Inspiration4 misije, jer su oni samo dotakli rub svemira, dok će posada Crew Dragon Resiliencea orbitirati na visini od nekih 580 km, većoj od one na kojoj leti Međunarodna svemirska postaja ISS.

Ukoliko imate Netflix, možete pratiti dokumentarni serijal Countdown: Inspiration4 Mission to Space, u kojem ćete vidjeti sve detalje o misiji i osobama koje su za nju odabrane, a to je doista šaroliko društvo.

Snimku čitavog lansiranja možete pogledati u ovom videu. 

Misija ima humanitarni karakter, jer se njom prikupljaju sredstva za neprofitni istraživački centar dječje bolnice St. Jude koji besplatno liječi djecu oboljelu od raka. Cilj misije je skupiti 100 milijuna dolara za bolnicu, a do sada je već prikupljeno više od 30 milijuna.

U posadi Inspiration4 misije se nalazi Hayley Arceneaux (29), medicinska asistentica koja je kao dijete i sama preživjela borbu s rakom kosti u bolnici St. Jude, zbog čega je ostala bez dijela bedrene kosti, koja joj je zamijenjena implantatom. Osim što će biti najmlađa Amerikanka u svemiru, Hayley će biti i prva osoba u svemiru s medicinskim implantatom.

Hayley

U misiji se nalazi još jedna dama, Sian Proctor, po struci geologinja, koja je bila bivša kandidatkinja za astronauticu NASA-e, no nije uspjela proći NASA-in završni odabir pa nije dobila priliku letjeti u svemir.

Treći putnik je Christopher Sembroski, podatkovni inženjer u Lockheed Martinu, dok je vođa misije Jared Isaacman, osnivač tvrtke za obradu plaćanja Shift4 Payments i jedini među navedenima koji ima nekakvo letačko iskustvo, budući da ima pilotsku licencu. Isaacman je već donirao vlastitih 100 milijuna dolara u St. Jude, što znači da će Inspiration4 zapravo prikupiti 200 milijuna dolara za dječju bolnicu. 

inspiration4 B

Za razliku od prijašnjih letova s ljudskom posadom koje je poduzimao SpaceX, za Inspiration4 je Crew Dragon letjelica posebno redizajnirana, pa će posada na raspolaganju imati veliku staklenu kupolu u nosu iz koje će uživati u promatranju svemira i Zemlje, postavljenu na mjesto gdje se inače nalaze vrata za pristajanje na ISS.

Kako bi misija imala i znanstveni karakter, posada će sudjelovati u istraživanju utjecaja mikrogravitacije i zračenja na ljudsko tijelo.

S nestrpljenjem ćemo pratiti dalje putovanje Inspirationa4 sve do, nadamo se, sigurnog povratka na Zemlju

Vezani sadržaji
Ključne riječi svemir SpaceX Inspiration4
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->