Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.04.2011. 18:18

Tajne prošlosti 

Djevičanska voda stara 14 milijuna godina

Prvi uzorci pretpovijesne vode na površinu Zemlje stići će tek kroz godinu dana

Djevičanska voda stara 14 milijuna godina

Ruska baza instituta AARI na jezeru Vostok 

Nakon 14 milijuna godina voda u antarktičkom jezeru Vostok stigla je na svjetlo dana. Još od 1998. godine brojni znanstveni timovi pokušavaju doći do dozvole za bušenje leda u jezeru i izvlačenje uzoraka vode ispod njega od Antarctic Treaty Secretariata, tijela koje se brine za zaštitu smrznutog kontinenta.

 Toplo se nadamo kako će iz ledene vode ispuzati neki ekstremofil 

LakeVostok-Location

Antarktik s prikazom lokacije jezera Vostok

Dozvola je napokon izdana Ruskom arktičkom i antaktičkom istraživačkom institutu (AARI) iz St Peterburga, čiji znanstvenici su napravili prihvatljivu studiju bušenja leda i izvlačenja uzoraka vode koja garantira da neće doći do kontaminacije, kaže časopis New Scientist.

 Znanstvenici će bušenje izvesti tako da će probušiti led i u opremu za bušenje uvesti vodu iz jezera, koja će se tamo smrznuti i potom je kroz godinu dana izvući na površinu. Ovakva procedura je neophodna kako se ne bi desilo da voda prokulja na površinu, jer je poznato kako je ekstremno bogata kisikom (50 puta više od obične vode) i vodikom, pa bi se otvorena bušotina mogla ponašati poput promućkane limenke cole, odnosno prouzročiti svojevrsnu eksploziju leda i na kraju kontaminaciju vode jezera.

vostok 2

Prikaz bušotine u jezeru Vostok kroz koju će se izvući uzorci vode

Nakon što bušenje završi, moramo se strpjeti godinu dana dok se ne izvuku i ispitaju prvi uzorci djevičanske vode. Toplo se nadamo kako će iz ledene vode ispuzati neki rijetki organizam, ekstremofil, koji bi nam mogao pokazati kakav je bio život prije 14 milijuna godina i kakav bi mogao postojati na ledenim planetima. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->