Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.07.2021. 13:57

Huazhong University 

Nova plastika se samorazgrađuje za tjedan dana

Kineski znanstvenici izmislili plastiku koja se razgrađuje za tjedan dana pod utjecajem sunca i zraka.

Nova plastika se samorazgrađuje za tjedan dana

Jedan od načina borbe protiv onečišćenja tla i voda plastikom, predstavljaju istraživanja koja bi trebala dovesti do novog tipa plastike koji će se znatno brže samorazgrađivati u prirodnom okolišu od postojeće.

Znanstvenici kineskog Sveučilišta znanosti i tehnologije u Huazhongu, objavili su znanstveni rad u časopisu Američkog kemijskog društva u kojem opisuju novu vrstu plastike koja se degradira za samo tjedan dana kada se izloži suncu i zraku.

Novi materijal dolazi iz znanstvene studije Liang Luoa koji je radio na naprednom kemijskom senzoru, pri čemu je došao do novog polimerskog filma koji mijenja boju ovisno o razinama pH.

Proces se pokreće jedinstvenom molekularnom strukturom materijala, u kojoj lanci monomera pružaju filmu tamnu crvenu boju koja nestaje kada su molekularne veze pokidane. 

Tijekom eksperimenata Luo i njegov tim su otkrili da je tamnocrvena boja filma brzo nestala, a materijal se raspao nakon samo nekoliko dana izlaganja sunčevoj svjetlosti, čime je Luo možda nehotice izradio obećavajuću, ekološki prihvatljivu verziju plastike.

Ova se plastika na žalost neće moći koristiti za izradu plastičnih boca i vrećica jer može biti funkcionalna samo u mračnim prostorima bez kisika, no Lao i njegov tim vjeruju da bi mogla biti korisna u savitljivoj elektronici i pametnim telefonima gdje se može izolirati od utjecaja sunčeve svjetlosti i zraka.

Luo kaže da bi se takvi proizvodi mogli koristiti godinama u tim uvjetima, a potom se u bilo kojem trenutku izložiti sunčevoj svjetlosti i kisiku kada se želi pokrenuti postupak recikliranja i zbrinjavanja materijala.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->