Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Njemačke svinje pogođene neočekivanim izvorom radijacije
Članak
Objavljeno: 31.08.2023. 12:40

Sveučilište Leibniz 

Njemačke svinje pogođene neočekivanim izvorom radijacije

Do sada se smatralo da je nesreća u Černobilu jedini izvor radioaktivnosti koja se pronalazi u svinjama, no to nije tako.

Njemačke svinje pogođene neočekivanim izvorom radijacije

Divlje svinje koje slobodno lutaju šumama Austrije i Njemačke imaju razinu radioaktivnosti koja njihovo meso čini neprikladnim za jelo.

Do sada se smatralo da je rezultat nesreće u nuklearnoj elektrani u Černobilu doveo do radijacije kod njemačkih divljih svinja, no nova istraživanja ukazuju na drugi izvor kontaminacije.

istraživači sa Sveučilišta Leibniz u Njemačkoj i austrisjkog Tehnološkog sveučilišta u Beču surađivali su s lovcima u južnoj Njemačkoj na prikupljanju mesa divljih svinja.

Nakon ispitivanja mesa detektorom gama zraka i masenim spektrometrom, uspjeli su odrediti specifične omjere dvaju oblika cezija. Ti su omjeri otkrili da, iako dio kontaminacije dolazi iz Černobila, još jedan važan izvor radioaktivnosti bila su globalna testiranja nuklearnog oružja provedena 1960-ih.

Cezij oslobođen tim testovima našao je put do izvora hrane za veprove, uključujući podzemne tartufe, zbog čega se njihova ukupna razina radioaktivnosti još uvijek nije vratila na sigurnu razinu.

Studija je otkrila da je 88% uzoraka koje su testirali još uvijek bilo previše radioaktivno za konzumaciju i da je u nekim slučajevima samo kontaminacija od testiranja oružjem bila dovoljna da meso učini nesigurnim. Sve u svemu, istraživači su otkrili da između 10 do 68% kontaminacije dolazi od testiranja oružja umjesto od Černobila.

To ih je dovelo do zaključka da su desetljećima stara testiranja nuklearnog oružja nedovoljno prijavljen izvor kontaminacije svinja radioaktivnim cezijem te da je mješavina radioaktivnih materijala iz više izvora postojanija i opasnija nego iz jednog izvora.

"Jednom kada se oslobodi, radioaktivni cezij će ostati u okolišu generacijama i utjecati na sigurnost hrane odmah i, kao što je pokazano u našoj studiji, desetljećima", pišu istraživači u radu objavljenom u časopisu Environmental Science & Technology.

"Svaka dodatna ispuštanja uzrokovat će daljnju akumulaciju i miješanje sa starijim izvorima, zbog čega je potrebno razumjeti temeljne mehanizme biokemijskog kruženja radioaktivnog cezija", pišu istraživači.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->