Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.08.2023. 11:35

JAXA 

VIDEO: Japan noćas puca na Mjesec

Japanska svemirska agencija će ponovno pokušati mekano sletjeti na Mjesec.

VIDEO: Japan noćas puca na Mjesec

Nakon uspješnog "mekanog" slijetanja indijske misije Chandrayaan-3 na južni pol Mjeseca, Japan se također želi pridružiti malobrojnim zemljama koje su uspjele stići na naš prirodni satelit.

Japanska svemirska agencija JAXA 28. kolovoza u 01:55 sati planira u svemir lansirati misiju SLIM (Smart Lander for Investigating Moon). Misija će biti lansirana iz svemirskog centra Tanegashima japanskom raketom H2-A.

SLIM-ovo slijetanje na Mjesec, za koje se očekuje da će se dogoditi nakon četiri do šest mjeseci, bit će drugi pokušaj Japana u posljednjih nekoliko mjeseci da postavi hardver na površinu Mjeseca.

slim_hero_e

Na raketi H-2A leti i svemirski teleskop X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), čiji je cilj pomno ispitivanje svemira rendgenskim zrakama. Ta misija je plod suradnje JAXA-e, NASA-e i Europske svemirske agencije.

SLIM nazivaju "malom misijom na Mjesec s velikim ciljevima". Plan misije predviđa slijetanje ne više od 100 m od mete unutar mjesečevog kratera Shioli.

Odatle će lander ispitati okolinu koja ga okružuje u 300 metara širokom krateru Shioli koji se nalazi unutar Mare Nectarisa. Područje je otprilike na 13 stupnjeva južne širine i 25 stupnjeva istočne dužine, na bližoj strani Mjeseca okrenutoj prema Zemlji.

Ako se SLIM sigurno spusti na Mjesec, Japan će postati tek peta zemlja kojoj je to uspjelo nakon bivšeg Sovjetskog Saveza, Sjedinjenih Država, Japana i Indije.

xrism-slim_livestreaming_thumb-b

Prošle godine su američki predsjednik Joe Biden i japanski premijer Fumio Kishida potvrdili da će Japan imati ključnu ulogu u misijama Artemis.

Japanski astronaut otići će u NASA-inu planiranu svemirsku stanicu Gateway koja će kružiti oko Mjeseca, a Biden i Kishida imaju ambiciju poslati japanskog astronauta i na površinu Mjeseca.

Japan sudjeluje u misijama Artemis putem ugovora sklopljenih sa SAD-om. Sporazumi obuhvaćaju pitanja kao što su kibernetička sigurnost, 5G mobilne mreže te znanstvenu i tehnološku suradnju. 

Lansiranje H2-A rakete možete pratiti uživo putem ovog live videa.

Vezani sadržaji
Ključne riječi JAXA SLIM
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->