Nalazite se
Članak
Objavljeno: 21.05.2019. 14:51

MIT 

Kilogram kakav znamo više ne postoji

Kilogram više nije definiran starim cilindrom koji se čuva pokraj Pariza već Planckovom konstantom.

Kilogram kakav znamo više ne postoji

Stara i nova definicija kilograma na vagi. Credit: Alan Jamison, MIT

Nakon 130 godina od kako je cilindar od platine i iridija pod nazivom Le Grand K od strane međunarodne znanstvene zajednice proglašen mjerom za kilogram, ista ta međunarodna zajednica sada ga je ukinula. To znači da predmet koji se čuva u zgradi Međunarodnog ureda za mjere i težine u Parc de Saint-Cloudu u predgrađu Pariza službeno više ne označava definiciju kilograma, za što su se dugo zalagali mnogi znanstvenici smatrajući da to nije dobra definicija, obzirom da je fizički objekt podložan fizičkim promjenama, pa se procjenjuje da je u ovih 130 godina Le Grand K izgubio oko 50 mikrograma mase.

Umjesto tog komada metala, za definiranje kilograma od sada se koristi numerički iznos fundamentalne konstante pod nazivom Planckova konstanta koja povezuje energiju fotona s frekvencijom, obzirom da je poznato da su masa i energija ekvivalentni. Konstantu označava slovo h, a definirana je formulom h = 6,626 070 040 ∙ 10–34 J s, što znači da definira kilogram pomoću sekundi i metra.

Obzirom da ovo zvuči prekomplicirano, znanstvenik MIT-a i nobelovac Wolfgang Ketterle pokušava to pojasniti na najjednostavniji mogući način (iz njegove perspektive).

On kaže da nova definicija kilograma odgovara masi točnog broja čestica, odnosno 1,4755214 puta 1040 fotona na određenoj frekvenciji na kojoj se koriste atomi cezija u atomskim satovima.

Moramo priznati da ovo pojašnjenje i dalje ne izgleda kao nešto što bismo mogli reći svojem mesaru kad naručujemo dvije kile odojka, no vage se neće mijenjati, pa i dalje možete slobodno naručivati krmetinu kao i do sada.

U znanstvenom mjerenju sve mjere su definirane na sličan način, pa sekundu definira broj specifičnih vibracija u atomu cezija, a metar je udaljenost koju svjetlo u vakuumu prijeđe kroz specifični vremenski interval od 1/299.792.458 sekundi.    

U svakom slučaju, ovo neće imati utjecaja na naš svakodnevni život, a vi se ne trebate plašiti da ćete sada biti teži, jer će vam masa i dalje iznositi isto, mada si možete slobodno odbiti 50 mikrograma po kilogramu ako vas to tješi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->