Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • Najstariji molekularni fluidi otkrivaju nastanak života
Članak
Objavljeno: 12.05.2020. 13:10

Royal Ontario Museum 

Najstariji molekularni fluidi otkrivaju nastanak života

Znanstvenici mapirali individualne atome u mineralima otkrivenim u 4,5 milijardi godina starom meteoritu.

Najstariji molekularni fluidi otkrivaju nastanak života

Magnetitni framboidi iz Tagish Lake meteorita: Sferna struktura koja ih povezuje znak je formiranja u vodi, što omogućava znanstvenicima mjerenje kemije ostataka otopine zarobljenih između zrna. Photo Credit: Chi Ma

Znanstvenici ROM-a (Royal Ontario Museum), Sveučilišta McMaster i York Universitya, koristili su najnoviju tehniku tomografije atomskom sondom, kako bi iz Tagish Lake meteorita koji je na Zemlju pao 2000. godine mapirali pojedinačne atome koji su se formirali u fluidima meteorita nastalog od 773 Irmintrau asteroida prije 4,5 milijardi godine.

Zahvaljujući toj metodi kojom se može snimati atome u 3D ciljanjem molekula duž granica i pora zrna magnetita koji se vjerojatno formirao na kori asteroida, otkrili su talog vode u zrnima na kojima su vršili svoja revolucionarna istraživanja.

U ovom istraživanju na atomskoj skali pronađeni su prvi dokazi o tekućinama bogatim natrijem u kojima su nastali fragboidi magnetita. Ti fluidni uvjeti su idealni za sintezu aminokiselina, što otvara vrata nastanku mikrobiološkog života prije 4,5 milijardi godina.

"Aminokiseline su esencijalni građevni blokovi života na Zemlji, a mi još uvijek trebamo puno toga naučiti kako su se formiralie u Sunčevom sustavu", izjavila je Beth Lymer, doktorantica Škole inženjerstva Lassonde i suautorica ove studije. "Što više varijabli možemo ograničiti,  poput temperature i pH, omogućava nam da bolje razumijemo sintezu i evoluciju tih vrlo važnih molekula u ono što danas znamo kao biotski život na Zemlji".

Ovime je ujedno uspješno demonstrirana tehnologija tomografije atomskom sondom, za koju se vjeruje da će biti od velike važnosti prilikom istraživanja uzoraka koje će razne svemirske misije donositi sa svemirskih tijela poput asteroida i kometa na Zemlju.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->