Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.07.2011. 03:31

Energija 

Isprintana antena prikuplja ambijentalnu energiju

Nova antena koja se može isprintati na papir ili plastičnu foliju može prikupljati energiju iz prostora i napajati male elektroničke uređaje.

Isprintana antena prikuplja ambijentalnu energiju

Profesor Manos Tentzeris i antena isprintana na plastičnoj foliji.

Ultra širokopojasna antena isprintana na papiru ili plastici prikuplja ambijetalnu energiju iz prostora, koju stvaraju različiti izvori elektromagnetskog zračenja, a potom je mogu pohraniti u kapacitore ili baterije.

Ovaj izum djelo je tima profesora Manosa Tentzerisa iz Tehničke škole za električni i računalni inženjering u Georgiji i moramo priznati kako neodoljivo podsjeća na ideju Nikole Tesle o besplatnoj elektromagnetskoj energiji koju ćemo jednog dana crpiti iz prirode.

Za razliku od Tesline ideje, ovdje se ipak radi o ponešto drugačijoj energiji, jer se ona ne prikuplja iz prirode, već iz različitih izvora elektromagnetskog zračenja koje stvaraju uređaji kojima smo okruženi, poput televizijskih prijemnika i mobitela.

U jednom od pokusa znanstvenici iz Georgije ovom su antenom uspjeli prikupiti dovoljnu količinu milivata struje potrebnu za napajanje senzora temperature, korištenjem ambijetalne energije signala televizijske postaje udaljene pola kilometra.

 jači sustavi u kombinaciji s naprednim kapacitorima mogli bi proizvoditi do 50 milivata energije 

Znanstvenici tvrde kako bi jači sustavi koji bi koristili višepojasna područja mogli proizvoditi milivat struje ili nešto više, što bi bilo dovoljno za napajanje malih bežičnih senzora i mikroprocesora, dok bi u kombinaciji s naprednom tehnologijom kapacitora mogli proizvesti do 50 milivata.

Zanimljiv je i način na koji se ove antene printaju na papir ili tanku plastičnu foliju pomoću običnog ink-jet printera. Tajna je u tinti koja se sastoji od emulzije srebrnih nanočestica, pomoću koje se printaju radio-frekvencijski senzori i krugovi.

antena 2

Sve se printa običnim ink-jet printerom

"Trenutni prototip je u stanju prikupljati energiju frekvencija u rasponu od FM radija do radara, od 100 MHz do 15 GHz ili većih", kaže se u priopćenju Georgia Techa.

 Njihov sljedeći eksperiment će se sastojati od aktiviranja malog kontrolera baziranog na mikroprocesoru, na taj način da će ga biti dovoljno držati u zraku.

Znanstvenici vjeruju kako će ovi bežični skupljači energije, zbog jeftine proizvodnje uskoro postati široko rasprostranjeni, a moći će se neprimjetno aplicirati na prozore kuća i automobila, zavjese, odjeću, te bi mogli napajati različite male potrošače energije, no tehnologija je još jako daleko od toga da bi se mogla koristiti za napajanje mobilnih telefona ili prijenosnih računala.

 Vjerujemo kako bi zbog ovog izuma i Tesla barem malo bio sretan.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->