Nalazite se
Članak
Objavljeno: 08.07.2011. 15:07

NICa 

Rusija pravi svoj sudarač čestica

Large Hadron Collider (LHC) će uskoro dobiti konkurenciju u ruskom superakceleratoru čestica pod nazivom NICa.

Rusija pravi svoj sudarač čestica

Ruski znanstvenici i inženjeri u gradu Dubni u blizini Moskve projektiraju novi super sudarač čestica, koji će koristiti znanstvenicima iz čitavog svijeta.
Ruski sudarač NICa će prema navodima ruskih medija posjedovati i neke mogućnosti koje njegov stariji brat iz CERN-a nije u stanju. Recimo, moći će stvarati vrlo gustu jezgru atoma koja će se dobivati sudarom teških jezgri atoma koji će se ubrzavati u kriogenom ubrzivaču Nukleotronu. Taj uređaj je jedinstven u svijetu, a napravljen je u Laboratoriju za fiziku visoke energije u Ujedinjenom istitutu za nuklearna istraživanja u Dubni, gdje je još 50-ih godina prošlog stoljeća izgrađen SinkroFazoTron, u to doba najveći ubrzivač čestica.

 za sudjelovanje u projektu već se prijavilo više od 30 država 

"Gradnja ovog super sudarača već je izazvala veliki interes u svjetskim znanstvenim krugovima, pa se za sudjelovanje u projektu već prijavilo više od 30 zemalja", kaže Vladimir Kekelidze, šef Laboratorija za fiziku visoke energije, dodavši kako će projekt NICa postati intelektualni magnet za svu mladež svijeta, te očekuje kako će tisuće mladih znanstvenika pohrliti u Dubnu, kao što se to sad dešava u CERN-u.
Mada bi gradnja trebala započeti vrlo brzo, projekt NICa će s radom započeti tek oko 2017. godine, a troškovi se procjenjuju između 300 milijuna i jedne milijarde dolara.

Više informacija o projektu NICa možete saznati u videu ruskog portala RIA Novosti na engleskom.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->