Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.12.2022. 11:40

NASA 

Ingenuity postavio visinski rekord na Marsu

NASA-in Ingenuity helikopter i dalje leti u rijetkoj atmosferi Marsa i postiže nove rekorde.

Ingenuity postavio visinski rekord na Marsu

Otkako je poletio na svoj povijesni prvi let prošle godine, NASA-in helikopter Ingenuity tijekom više letova na Marsu pokazao se uspješnim te pokazuje da zrakoplovstvo ima budućnost na crvenom planetu. 

Letjeti turbinama s lopaticama kakve koristi Ingenuity, na Zemlji ne bi predstavljalo nikakav problem za helikoptere, ali uvjeti na Marsu čine svaki njegov izlet izvanrednim postignućem znanosti i inženjerstva. Gravitacija na Marsu iznosi samo trećinu u odnosu na onu na Zemlji, a atmosfera je vrlo tanka, odnosno ima gustoću od samo 1% u odnosu na našu. Letove dodatno otežava činjenica da je radio signalima potrebno više od 12 minuta da stignu do Marsa, što znači da Ingenuity mora letjeti bez ljudske kontrole.

Letjelica je uspjela prevladati sve te izazove kako bi u travnju prošle godine izvela prvi "motorni let" na drugom planetu, dosegnuvši visinu od 3 m i lebdeći tamo 30 sekundi. Ovo je pokrenulo 30-dnevni program testiranja koji je uključivao njegov prvi vodoravni let i let u kojem je premašio performanse pokazane u testiranju na Zemlji da bi dosegao visinu od 5 m.

25840_Mars_Perseverance_ZL0_0058_0672089556_654ECV_N0032046ZCAM05032_110050J-web

Sada je NASA objavila da je Ingenuity postigao novi visinski rekord, dosegavši visinu od 14 metara. Ingenuity je do sada na Marsu imao 35 letova, a većina njih je bila u službi izviđanja kratera Jezero kako bi se pomoglo u navigaciji roveru Perseverance, a helić je također posjetio mjesto pada zaštitne aeroškoljke i padobrana koji su njega i Perseverance sigurno doveli do površine Crvenog planeta.

26694_1-PIA25219-web

Helić je do sada ukupno prešao 7400 m i ostvario gotovo 60 minuta leta, a NASA-ini znanstvenici nedavno su instalirali softversko ažuriranje koje Ingenuityju omogućuje bolje izbjegavanje opasnosti prilikom slijetanja i korištenje digitalnih karti prilikom navigacije. To će činiti važan dio njegove funkcionalnosti dok nastavlja izviđačke djelatnosti za Perseverance na terenu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Ingenuity
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->