Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • IRB-ova virtualna superračunala za bioinformatičke analize
Članak
Objavljeno: 20.09.2013. 12:46

CloudMan 

IRB-ova virtualna superračunala za bioinformatičke analize

Naši znanstvenici u suradnji s američkim kolegama razvili platformu za uspostavu virtualnih računala u oblaku.

IRB-ova virtualna superračunala za bioinformatičke analize

Široka dostupnost instrumenata i razvoj novih tehnika za sekvenciranje DNK predstavljaju vrijedan alat za istraživanja u genomici. Međutim, pretvaranje podataka dobivenih sekvenciranjem u "biološki" razumljive informacije zahtjeva sofisticiranu i skupu računalnu infrastrukturu.

Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković, u suradnji s američkim sveučilištima Emory i Penn State, razvio je računalnu platformu CloudMan koja putem web preglednika omogućava jednostavnu uspostavu virtualnih superračunala u oblaku.

IRB naglašava kako je CloudMan jedinstveno rješenje u svijetu obzirom da funkcionira na četiri najpopularnije platforme računalnih sustava u oblaku (AWS, OpenStack, OpenNebula i Eucalyptus), a omogućuje bilo kojem znanstveniku da uz umjereni trošak i na jednostavan način dobije pristup osobnoj računalnoj infrastrukturi u samo nekoliko minuta bez potrebe za nabavkom računala (hardvera), osiguravanjem IT podrške i lokalnim smještanjem te infrastrukture čime se štedi vrijeme i novac.

CloudMan također omogućuje uspostavu konfigurirane Galaxy aplikacije povrh virtualnog superračunala, te tako predstavlja cjelovitu platformu za bioinformatičke analize i rješavanje kompleksnih problema.

Razvoj CloudMana dijelom je podržan i kroz EU FP7 projekt AIS-DC, a CloudMan platforma već se koristi diljem svijeta: Galaxy Project, Genomics Virtual Lab Project, The Netherlands Bioinformatics Centre (NBIC), Minnesota Supercomputing Institute, Harvard Medical School, itd.

Izvor: IRB

http://cloudman.irb.hr/Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->