Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.08.2013. 10:21

Harvard 

VIDEO: Prozirni zvučnik od hidrogela

Novi prozirni zvučnik koristi ionski gel za generiranje zvuka.

VIDEO: Prozirni zvučnik od hidrogela

Znanstvenici i studenti Sveučilišta Harvard pod vodstvom Zhigang Suoa, proizveli su jedinstveni savitljivi prozirni zvučnik punjen gelom koji je ujedno prvi koji koristi ione umjesto elektronike za generiranje zvuka.

Znanstvenici su kombinirali polimer i slanu vodu koja je bila "upakirana" s rastopljenim ionima koji su bili slobodni za kretanje naokolo, kako bi stvorili čvrstu supstancu poznatu pod imenom hidrogel.

Potom su napravili "sendvič" od dva sloja gela koji su bili spojeni na bakrene elektrode, između kojih se nalazio tanki gumeni listić koji je služio kao izolacija i tako stvorili fleksibilni prozirni zvučnik koji je bio u stanju odlično reproducirati razne frekvencije zvuka.

Jedini problem zbog kojeg ova tehnologija neće tako brzo stići na tržište je u tome što hidrogelovi ne traju dugo obzirom da se suše kako se voda isparava, no Suo kaže kako je ovaj eksperiment poslužio samo kao dokaz koncepta, dok će za potrebe izrade uređaja duge trajnosti, razviti alternativne savitljive provodnike koji neće isparavati. 

Izvor: New Scientist

VIDEO: Prozirni zvučnik od ionskog hidrogelaVezani sadržaji
Ključne riječi Harvard zvučnik ioni hidrogel
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->