Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.08.2013. 12:52

Izrada mozga 

Znanstvenici uzgojili 3D tkivo ljudskog mozga

Austrijski znanstvenici uzgojili moždana tkiva koja imitiraju funkcionalne strukture mozga u razvoju.

Znanstvenici uzgojili 3D tkivo ljudskog mozga

Znanstvenici Instituta za molekularnu biologiju Austrije (IMBA), uspješno su proizveli kompleksno tkivo ljudskog mozga pomoću trodimenzionalnog sustava za uzgoj kultura u laboratoriju.

Metoda koju predstavljaju u publikaciji Nature omogućuje da se pluripotentne matične stanice razviju u cerebralne organoide koje nazivaju "mini mozgovi", obzirom da predstavljaju nekoliko diskretnih regija ljudskog mozga. Ti mini mozgovi mogu narasti do veličine od 4 milimetra i preživjeti do 10 mjeseci.

Do sada su znanstvenici životinjske i ljudske stanice desetljećima uzgajali u petrijevim posudicama, no većinom se radilo o dvodimenzionalnim strukturama, jer su stanice u njima rasle na tankom sloju, a u posljednjih nekoliko godina je došlo do velikog napretka u tehnikama uzgoja koje omogućuju uzgoj trodimenzionalnog tkiva u laboratoriju.

Austrijski znanstvenici sada su to demonstrirali metodom koja omogućuje nezrelim stanicama da se samoorganiziraju u neke od najvećih i najkompleksnijih struktura moždanih tkiva s izraženim subregijama i znakovima funkcionalnih neurona.

Ovo postignuće donosi veliki iskorak na polju kreiranja živog tkiva neurona i povezanih stanica, te će uvelike pomoći u istraživanjima funkcija mozga, bolesti i "popravaka"“, odnosno liječenja.

Sustav kultiviranog modela stanica oponaša prirodnu arhitekturu mozga, te će budući znanstvenici moći steći bolji uvid u nastajanje određenih bolesti, što će im pomoći i u saznanju o učinkovitosti i štetnosti lijekova u prirodnom okolišu.

Znanstvenici su na ovom modelu demonstrirali potencijal u analiziranju mikrocefalije, genetskog poremećaja koji dovodi do pojave takozvanih malih glava, odnosno malih mozgova.

"Kao dodatak potencijalu novih uvida u razvoj poremećaja ljudskog mozga, mini mozgovi će privući veliki interes farmaceutske i kemijske industrije", objašnjava dr. Madeline A. Lancaster, članica znanstvenog tima i prva autorica znanstvenog rada. "Oni će omogućiti testiranje terapija za defekte mozga i druge neuronske poremećaje. Pored toga, oni će omogućiti proučavanje efekata koje imaju određene kemikalije tijekom razvoja mozga". 

IZVOR: IMBAVezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->