Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.08.2021. 12:48

Isar Aerospace 

I Porsche vozi u svemir

Poznati proizvođač automobila investira u njemački raketni start-up koji želi konkurirati SpaceX-u, Blue Originu i Virgin Galacticu.

I Porsche vozi u svemir

Nakon što je kupio 45% udjela u tvrtki Rimac Automobili i Bugatti brand prepustio Mati Rimcu i društvu, Porsche svoje poslovanje širi doslovce vertikalno. Prema svemiru. Poznati proizvođač automobila odlučio je uložiti 75 milijuna dolara u njemački raketni start-up Isar Aerospace iz Ottobrunna, koji planira izvesti prvo lansiranje svoje Spectrum rakete iduće godine.

Osnovni planovi Isar Aerospacea su okrenuti prijevozu satelita u orbitu Zemlje, a glavni adut im je jeftina i brza proizvodnja raketa koja uključuje 3D printanje mnogih komponenti.

"Kao investitor s naglaskom na mobilnost i industrijsku tehnologiju, uvjereni smo da će isplativ i fleksibilan pristup svemiru omogućiti inovacije u mnogim industrijskim sektorima", rekao je član uprave Porschea Lutz Meschke i dodao kako investiraju u kompaniju koja se već dobro pozicionirala kao vodeći europski proizvođač raketa.

Isar Aerospace već ima jedno veliko ime među budućim klijentima, Airbus Group, a osigurao je i ugovor s Njemačkim Aerospace Centrom za lansiranje dva satelita.

Nakon prvog lansiranja iduće godine, tvrtka planira 2023. godine lansirati još 3-4 rakete, a potom godišnje lansirati po 10 raketa.

Za razliku od Blue Origina i Virgin Galactica, Isar Aerospace za sada ne planira letove s posadom već se želi fokusirati na lansiranja satelita.

Njegova Spectrum raketa će imati mogućnost prijevoza do 1.000 kg u nižu Zemljinu orbitu uz vrlo male štetne emisije jer joj se gorivo temelji na lakim ugljikovodicima i tekućem kisiku.

Nas sada najviše zanima hoće li Porsche omogućiti i Rimcu da razvija tehnologije za potrebe svemirske industrije pa možda i Nevera stigne u svemir.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->