Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2015. 10:12

Lytro Immerge 

VIDEO: Lytro radi prvu light field VR kameru

Lytro svoju tehnologiju light field kamera proširuje na virtualnu stvarnost.

VIDEO: Lytro radi prvu light field VR kameru

Prije nekoliko godina Lytro je postao poznat po svojim malim kockastim kamerama koje su donijele jednu "čaroliju", refokusiranje fotografija nakon što su snimljene. Taj trik je izveden pomoću kompleksnog softvera i light field ili plenoptičke tehnologije koja hvata informacije milijune zraka svjetla koje prolaze kroz prostor.

Prošle godine, Lytro je tu tehnologiju proširio na Illum DSLR kameru koja dolazi s još većim senzorom slike i robusnijim hardverom, a nakon toga je krenuo u VR vode.

Ovih dana, tvrtka je predstavila prve rezultate rada na svojoj VR kameri pod nazivom Lytro Immerge, koju nazivaju prvom komercijalnom profesionalnom light-field VR kamerom, a više informacija o njoj možete vidjeti u ovom promo videu. 

O osnovi se radi o sferi koja predstavlja veliki VR senzor, te se sastoji od 5 slojeva (layera), koji su pojedinačno integrirani u sustav kamera i senzora od 360 stupnjeva.

Lytro kaže kako svaki layer reprezentira između tri i četiri putaviše podataka i veće rezolucije u odnosu na bilo koje druge VR kamere na tržištu, a to se onda još množi puta pet.

Stoga su, kako kažu, uvjereni da je ovo "veliki korak u načinu na koji se snima i samplira stvarni svijet". Također navode da zahvaljujući tim značajkama, kamera omogućuje precizne horizontalne i vertikalne paralakse, koje su potrebne da se u video realistično integriraju CGI elementi, koji se pojavljuju kao dio prirodnog okoliša. Pored toga, ovo omogućuje "6 stupnjeva slobode", pa gledatelj može gledati oko sebe kako bi vidio čitavu scenu".

Lytro Immerge kamera

Osim same kamere, Lytro razvija serversku mrežu za pohranu i procesiranje, kao i light field editor plugin koji se može koristiti u modernom softveru za editiranje poput Adobe PremierePro i Final Cut programa.

Dakako, osim ovoga, tvrtka će ponuditi i light filed engine za reprodukciju, koji će se moći koristiti u najboljim VR headsetovima poput Oculus Rifta i HTC Vivea.

Lytro također kaže kako je već u pregovorima s mnogim VR startupima koji im pomažu u izradi Immerge kamere,  te će ujedno predstavljati njihove prve klijente, a ujedno razgovaraju i s velikim hollywoodskim studijima poput Disneya i Warner Brosa, jer očito vjeruju da bi njihova VR kamera mogla znatno doprinijeti u razvoju VR kinematografije.

Također ističu da je Immerge namijenjen profesionalcima, pa će se u prvom kvartalu iduće godine kamera ponuditi na prodaju i najam upravo njima, a kako će cijena vjerojatno biti masna, teško je očekivati da će si ovo netko nabaviti za vesele kućne video filmove.

Izvori: Lytro, Vidilab 

Vezani sadržaji
Ključne riječi kamera Lytro VR light field Immerge
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->