Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2016. 10:08

VIDI.edu 

VERN PointLab: Središnje mjesto IT i tehničkih studija

PointLab je VERN-ov centar koji studentima omogućuje razvoj za uspješnu integraciju u svijet rada.

VERN PointLab: Središnje mjesto IT i tehničkih studija

Voditelj PointLaba i predavač na VERN-u Dražen Patekar

U akademskoj godini 2013./2014. VERN je pokrenuo laboratorij koji studentima i studenticama s afinitetom za elektroniku, robotiku i informatiku osigurava infrastrukturu i podršku za dodatan razvoj znanja i vještina kroz rad na zanimljivim projektima

Za početak, recite nam što je to PointLab?

PointLab je VERN-ov centar za razvoj kompetencija koji studentima omogućuje razvoj znanja i vještina za uspješnu integraciju u svijet rada. Teoretska znanja s nastave studenti ovdje mogu primijeniti na nekim praktičnim projektima za koje VERN osigurava opremu i mentore.

PointLab je primarno namijenjen studentima preddiplomskog studija Poslovne informatike, ali je koristan i studentima Tehničkog menadžmenta te studentima diplomskog studija IT menadžmenta. Koristi se za laboratorijske vježbe i za razne izvannastavne aktivnosti, koje su često samoinicijativne i spontane. Dakle, studenti koji imaju neke svoje projekte ili ideje mogu se nalaziti u PointLabu i raspravljati, istraživati, lemiti, programirati i sl.

Koja je njegova funkcija?

Osim što je produžetak nastavnog procesa, PointLab je prvenstveno platforma koja omogućava studentima da svoje afinitete i teorijska znanja kroz stvarne projekte objedine i stave u funkciju tržišta i tržišnih potreba, čime razvijaju i vlastitu kreativnost.

Možete li navesti neke zanimljive projekte koje su studenti dosad razvili ili na kojima trenutno rade?

Jedan zanimljiv projekt svakako je sustav za automatizaciju Laba. Pomoću njega moguće je putem mobilne aplikacije upravljati rasvjetom, klima-uređajem, kontrolirati temperaturu i vlagu u prostoru, televizor i sl. Centralni uređaj u tom sustavu je Raspberry Pi, a na njega su priključene sve ostale potrebne ekstenzije.

Trenutno najaktualniji projekt je sonda koju ćemo pomoću meteorološkog balona puštati na nekih 3 km iznad zemlje. GoPro kamera će snimati i pratit će se raznorazni parametri – unutarnja i vanjska temperatura, GPS koordinate, visina, tlak... Kompletan firmware za taj uređaj studenti su napisali sami u C-u. Trenutno imamo dva sustava komunikacije s kapsulom, jedan je pomoću GSM modula i SIM kartica je u njemu, ali GSM signal je ograničen na nekakvih tisuću metara nadmorske visine, međutim dok se on god nalazi u GSM području ili kad se vrati u njega, on putem SMS-a šalje svoje koordinate da ga možemo pratiti. Za sva ostala područja imat će još i radio vezu. U suradnji s Hrvatskom udrugom radioamatera dobili smo neke dozvole, a koristimo i neke njihove frekvencije za odašiljanje telemetrijskih podataka, tako da ga možemo cijelim putem pratiti. Nadam se da će se ovaj projekt razvijati dalje. Sljedeća verzija će biti unaprijeđena novim senzorima, radit će se na smanjenju mase.

Brucoši rade na robotskim kolicima VROOM, koja su također upravljiva putem mobilne aplikacije. Nova verzija tih kolica će koristiti jači motor i čvršće dijelove. Nabavili smo u međuvremenu i malu CNC mašinu za precizno rezanje materijala, na kojoj će se izrađivati dobar dio dijelova za nova robotska kolica. Ali koristit će i za ostale projekte.

Prije CNC mašine studenti su se snalazili na razne načine pa su tako smislili i svojevrsnu pilu za stiropor, složenu od žice za gitaru i napajanja za računalo koje žari žicu, što omogućava ravnije i preciznije rezanje materijala kao što je stiropor.

Izgleda da kroz aktivnosti u PointLabu studenti imaju istovremeno prilike nalaziti kreativna rješenja u zamjenu za opremu koja trenutno nedostaje, ali i koristiti se suvremenim tehnološkim pomagalima.

Točno. Studenti u našem Labu imaju priliku raditi s elementima koji nisu standardni dio informatičke i tehničke opreme u nastavnom procesu. Kao npr. ta CNC mašina, razne razvojne platforme... Evo, npr. dobili smo od Intela donaciju od pet Intel Galileo razvojnih ploča, a imamo i Raspberry Pi računala. Raspberry Pi 3 su zaista moćni uređaji. Ova nam dva uređaja već i sama omogućavaju da kreativno nadomještamo opremu koja nam nedostaje. Bilo bi, naravno, lijepo doći u lab koji je 100% opremljen, ali kada nešto nedostaje, to potiče improvizaciju i kreativnost, što je također jako dobro. Osim s Raspberry Pievima i Galileima, radimo i s jednostavnim mikrokontrolerima, kao što je Arduino.

PointLab, dakle, pokušava ponuditi praktičan pristup u stjecanju novih znanja i razvoju projekata, u skladu s VERN-ovim IT i tehničkim studijima?

Bit svega je studentima ponuditi i omogućiti razvoj dodatnih znanja i vještina koji će ih učiniti konkurentnima na domaćem i međunarodnom tržištu rada, olakšati njihovu integraciju u svijet rada, bilo segmentu samozapošljavanja ili zapošljavanja kod poslodavca. Samim time bit PointLaba je da studentima posluži kao platforma za primjenu i testiranje svojih teorijskih znanja, koja su stekli u uobičajenom nastavnom procesu i primjenu tih znanja u praktičnom okruženju, rad na stvarnim projektima, što je danas i traženo na tržištu rada.

Kako vidite PointLab u budućnosti?

VERN ima viziju u budućnosti krenuti u nekom znanstveno-istraživačkom smjeru u obrazovanju i planiramo da nam PointLab bude nekakav centar znanstveno-istraživačkog rada u području tehničkih i informacijskih i komunikacijskih znanosti. Ovo će biti centar razvoja novih projekata i različitih istraživanja i s vremenom će biti sve bolje opremljen. Ideja je da postane središnje mjesto informatičke i tehničke vertikale studija na VERN-u. Studenti će tu vježbati i u praksi testirati svoja teorijska znanja, kao i razvijati svoje afinitete i sklonosti, razvijajući projekte koji su namijenjeni prvenstveno tržištu na kojem opravdavamo kvalitetu svog proizvoda.

INFO

Preddiplomski stručni studiji:

Poslovna informatika (3 godine, 180 ECTS)

Tehnički menadžment (3 godine, 180 ECTS) 

Specijalistički diplomski stručni studiji:

IT menadžment (2 godine, 120 ECTS)

www.vern.hr

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->