Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.11.2016. 15:03

VIDI.edu 

FERIT: Povezanost fakulteta s IT tvrtkama

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek tvrtke mogu oglašavati radna mjesta.

FERIT: Povezanost fakulteta s IT tvrtkama

Dekan prof. dr. SC. Drago Žagar

Na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek tvrtke preko Stup portala mogu izravno oglašavati radna mjesta, stručnu praksu i stipendije. Zasad ga koristi čak 150 poslodavaca. Preko Erasmus + programa fakultet je povezan s preko 40 inozemnih institucija čime se dobiva na mobilnosti i boljoj kvaliteti studija.

Koje smjerove iz IT-ja nudite i u čemu se vaši programi razlikuju od sličnih programa drugih učilišta? U kojem segmentu vidite vašu prednost u odnosu na konkurenciju?

Studentima nakon stjecanja temeljnih teoretskih i praktičnih znanja omogućavamo specijalizaciju za točno određeno područje elektrotehnike ili računarstva. Primjerice, na diplomskim sveučilišnim studijima se u okviru dva studija (Elektrotehnika, Računarstvo) nudi ukupno čak devet izbornih blokova:

- Elektroenergetski sustavi, Održiva elektroenergetika, Industrijska elektroenergetika – na diplomskom sveučilišnom studiju Elektrotehnika, smjer Elektroenergetika

- Komunikacijske tehnologije, Mrežne tehnologije – na diplomskom sveučilišnom studiju Elektrotehnika, smjer Komunikacije i informatika

- Računalno inženjerstvo, Procesno računarstvo, Programsko inženjerstvo, Informacijske i podatkovne znanosti - na diplomskom sveučilišnom studiju Računarstvo

Na koji način usklađujete vaše programe s brzim tehnološkim promjenama? Koliko je zahtjevno držati korak s vremenom i sprečavati da znanja i vještine koje podučavate ne zastare dok studenti steknu diplomu?

Za ovo je pitanje ključna povratna veza s tvrtkama koja je realizirana s pomoću portala „Stup – portal za studente FERIT-a i poslodavce“ (stup.etfos.hr) na kojemu tvrtke izravno mogu (naravno, potpuno besplatno) oglašavati otvorena mjesta za stručnu praksu, mogućnosti izrade završnih i diplomskih radova, stipendije, slobodna radna mjesta i sve ostale sadržaje i aktivnosti koje su od interesa za naše studente.

asad portal koristi oko 150 tvrtki, a niti brojka 200 ne bi trebala biti nedostižna. Naši studenti preko Stupa mogu iskazati sa svoje strane općeniti interes za aktivnosti tvrtke pri čemu će se tvrtkama pojaviti u tzv. „bazi zainteresiranih studenata“, ali se mogu npr. prijaviti za otvorena mjesta za stručnu praksu, itd. Fakultet preko Stupa obavještava tvrtke o nastavnim i izvannastavnim aktivnostima u koje se tvrtke mogu uključiti (pozvana predavanja, sudjelovanje u nastavi općenito, predlaganje tema za završne/diplomske ispite, predlaganje izmjena sadržaja predmeta, odnosno alata/tehnologija za vježbe, i sl.), pa je portal dobro mjesto, odnosno način komunikacije i suradnje s tvrtkama i po pitanju prilagođavanja studijskih programa potrebama tržišta rada.

Kolika je školarina na vašem učilištu/fakultetu?

Prema programskim ugovorima potpisanim s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, prva godina studija za redovite studente je besplatna, a ostale plaćaju prema uspjehu, tj. studenti koji tijekom studija polažu redovito sve ispite zapravo niti ne plaćaju nikakvu školarinu.

Koje su mogućnosti stipendiranja za studente koji upišu vaš fakultet/učilište?

Osim stipendija Ministarstva i Sveučilišta, postoje i pojedinačne stipendije nekih tvrtki. Zasad je to u pravilu riječ o stipendijama na završnim godinama studija budući da su tada studenti tvrtkama „najzanimljiviji“, ali se s vremenom nadamo i većem broju stipendija od samog početka studiranja.

Kakve su mogućnosti mobilnosti vaših studenata i nastavnika? Jeste li uključeni u Erasmus ili neke druge programe međunarodne mobilnosti?

Fakultet studentima i nastavnicima omogućuje uključivanje u više programa mobilnosti s ciljem ostvarivanja studijskih boravaka, znanstvenog i stručnog usavršavanja, održavanja nastave, te obavljanja stručne prakse. Najveći broj mobilnosti ostvaruje se kroz program mobilnosti Erasmus+ u sklopu kojeg Fakultet ima suradnju sa četrdesetak inozemnih institucija. Fakultet je uključen u program mobilnosti Erasmus Mundus pod nazivom EUROWEB+ koji se odvija između osamnaest inozemnih institucija. Također, brojne studentske prakse Fakultet ostvaruje u suradnji sa studentskom udrugom IAESTE, koji u Osijeku  djeluje od 1986. godine i otada sudjeluje u programu međunarodne razmjene studenata.

Također su Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek FERIT, Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu FER, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu FESB, Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu Sveučilišta u Osijeku (SFSB) te Tehnički fakultet u Rijeci (RITEH) 14. srpnja 2016. zaključili Sporazum o mobilnosti studenata kojim se omogućava mobilnost redovitih studenata između potpisnika Sporazuma.

Na ovaj način se potpisnici Sporazuma nadaju što uspješnijoj i brojnijoj mobilnosti studenata, a time i povećanoj razmjeni iskustava u provođenju nastavnog procesa, te daljnjem povećanju razine ionako već dobre suradnje kako bi svi oni dobri aspekti Bolonjskog procesa u što većoj mjeri zaživjeli i unutar granica Republike Hrvatske.

S obzirom na porast industrije računalnih igara u Hrvatskoj, planirate li uvesti kolegije ili programe s takvim fokusom?

Zapravo već imamo kolegij „Razvoj računalnih igara“ na izbornom bloku „Informacijske i podatkovne znanosti“ diplomskog sveučilišnog studija Računarstvo, a u suradnji s tvrtkama planiramo uskoro organizirati i radionice na ovu temu!

Imate li informacije o zapošljavanju vaših diplomaca? Koliko prema vašim saznanjima traje potraga za poslom u struci nakon diplomiranja na vašem učilištu/fakultetu? Zapošljavaju li se više u zemlji ili izvan nje? U odnosu na prethodnu godinu ili dvije.

Diplomci se u prosjeku zapošljavaju u roku tri do četiri mjeseca nakon završetka studija (dobar dio njih već tijekom studiranja radi na „studentski ugovor“), te ih je oko 90% zaposleno u Hrvatskoj. Najbolje potražnju možemo pratiti prema objavama tvrtki na portalu Stup, tj. iz oglasa za radna mjesta i iz otvorenih mjesta za stručnu praksu egzaktno možemo pratiti trendove na tržištu rada. Ono što se u zadnjih godinu-dvije može svakako primijetiti je „boom“ na području računarstva i IT-ja, a kako je to područje tehnički neodvojivo od elektrotehnike, uskoro očekujemo sličnu dinamiku i u tom području.

Koliko dobro vaši diplomci konkuriraju na tržištu u EU i međunarododno?

Odgovor na ovo pitanje možda je najbolje dati kroz primjer diplomca Marka Rašića, koji je voditelj jedan od dva projekta koji su bili odabrani da predstavljaju Hrvatsku u finalu ‘kick off’ natjecanja ‘start upova’ u Varšavi. Temelj projekta je program Thorium A+ (http://thoriumaplus.com/) koji je osmišljen kako bi korisnici brže i učinkovitije došli do certifikata o provedenom energetskom pregledu.

Priprema za faks

Povratna veza prema srednjim i osnovnim školama sastoji se od više inicijativa koje Fakultet provodi. Jedna od novijih inicijativa prema školama jest „Labus – Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola“. Labus (labus.etfos.hr) je portal koji je FERIT izradio prvenstveno za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola.

Zatim, kako bismo brucošima što više olakšali početak studiranja, tjedan dana prije početka predavanja za brucoše se održavaju besplatne pripreme iz matematike, fizike i programiranja, kako bi bili što bolje pripremljeni za početak „pravih“ predavanja i ostalih fakultetskih obveza.

Fakultet usto svake godine posjećuje srednje škole iz regije kako bismo „uživo“ prezentirali naše studijske programe, ali i praktične uratke naših studenata. Naime, Fakultetu je iznimno važno podržavati i razvijati praktične vještine studenata, pa u tu svrhu Fakultet svake godine raspisuje natječaj „Pro-Student“ za studentske projekte, kao što su prototipovi jednostavnih uređaja, „gadgeta“ i sl.

STUDENT - Marko Rašić

Studiranje na diplomskom studiju FERIT-a dalo mi je dobru teoretsku podlogu za sve proračune koje smo uprogramirali u naš Thorium A+. No možda bih više od teoretskog dijela istaknuo i dio praktičnog iskustva na pojedinim kolegijima, jer su se tu uspjeli istaknuti od klasičnog pristupa da fakultet uči studente razmišljati, a praksa će se naučiti usput, kad se počne raditi, tako da je to izuzetno pohvalno.

Također smatram da je interdisciplinarnost izuzetno bitna. Moj put je bio možda malo netipičan. Za predddiplomski studij sam odabrao računarstvo, a za diplomski elektroenergetiku kako bih povezao ove dvije discipline. Iz navedenog, za mene je stvaranje Thoriuma s kolegama još tijekom Fakulteta zapravo bio logičan slijed događaja, gdje smo povezali računarstvo i ostale struke (građevina, elektrotehnika i strojarstvo) u jednu homogenu cjelinu. Otprilike sličan put imao je i kolega iz tima Hrvoje koji je završio dva diplomska studija: jedan iz računarstva i drugi iz elektroenergetike na zagrebačkom FER-u.

Ono što bih istaknuo za sve studente koji žele biti spremni za tržište rada nakon fakulteta ili početi stvarati nešto već tokom ili netom nakon završetka, jest da trebaju uz redovne predmete na fakultetu raditi sa strane na svojim projektima i stjecati dodatna znanja. Ovo se često može čuti od strane poslodavaca i profesora ali nažalost velika većina jednostavno zanemari ovaj savjet i nada se da će im samo diploma biti dovoljna nakon što završe fakultet, ali onda slijedi surova realnost gdje zapravo većina oglasa traži prethodno praktično iskustvo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->