Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.08.2021. 12:22

Glasina 

iPhone 13 bi mogao imati satelitsku povezivost

Najnovija i najluđa glasina govori o mogućnosti da idući Appleov telefon posegne za zvijezdama.

iPhone 13 bi mogao imati satelitsku povezivost

Prema pisanju analitičara i "Apple prognostičara" Ming-Chi Kuoa s MacRumorsa, stiže nam jedna zanimljiva i pomalo neočekivana glasina koja govori da bi iPhone 13 mogao dobiti mogućnost uspostavljanja poziva putem satelitske komunikacije.

U svojoj poruci upućenoj investitorima, Kuo tvrdi da će se iPhone 13 moći spajati direktno sa satelitima u nižoj orbiti Zemlje (LEO), zahvaljujući specijalno prilagođenom Qualcomm X65 čipu.

LEO sateliti su najviše poznati po Muskovom Starlinku koji se temelji upravo na konstelaciji letjelica u nižoj Zemljinoj orbiti, putem koje se internet "šalje" korisnicima bez latencija i prekida signala.

No Starlink nije jedini servis koji koristi LEO satelite za povezivanje. Hughesnet i OneWeb su udružili snage kako bi predstavljali konkurenciju Muskovom svemirskom internetu, a novu konstelaciju je najavio i Immarsat, s idejom da je upari sa zemaljskom 5G komunikacijom.

Glasina o novom iPhoneu 13 se pak dovodi u vezu s Globalstarom, američkoj kompaniji za satelitske komunikacije koja upravlja konstelacijom niske orbite za satelitsku telefonsku i podatkovnu komunikaciju, čija je dionica znatno narasla ove godine kada je Qualcomm najavio da će njegov X65 čip podržavati Globalstarovu Band n53 tehnologiju, a 3GPP je već odobrio Band n53 kao 5G pojas.

Moramo priznati da bi nas jako iznenadilo kada bi se glasina pokazala točnom jer nekako čisto sumnjamo da je Apple sklon takvoj avangardi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->