Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.07.2011. 10:12

Samba 

Znanstvenici hakiranjem popravili satelit

Znanstvenici hakiranjem popravili satelit

Satelit Samba jedan je od 4 satelita ESA-e postavljenih u mrežu "Cluster", čija osnovna svrha je istraživanje i kontrola zemljine magnetosfere. FOTO credit: ESA

Znanstvenici Europske svemirske agencije (ESA) uspjeli su popraviti znanstveni satelit Samba metodom probijanja softvera koja se obično naziva „prljavo hakiranje“.

Samba, jedan od 4 identična satelita koja su lansirana 2000. godine u sklopu programa Cluster za potrebe istraživanja zemljine magnetosfere, nabijenih nevidljivih čestica koje okružuju naš planet i sustava „štita“ koji nas štiti od smrtonosne radijacije, u ožujku ove godine je prestao odgovarati na komande iz ESA-inog centra misije u Darmstadtu u Njemačkoj.

Obzirom da ništa drugo nije pomoglo kako bi ga se vratilo u operativno stanje, znanstvenici su napisali jedan posebni novi softver, postavili ga na jednog od Sambinih „braće“ i otkrili kako uspješno zaobilazi dio funkcija i otvara prekidače za uključivanje satelita. Potom su ga uploadali na Sambu, pritisnuli Enter i uspješno povratili potpunu kontrolu nad svim njegovim funkcijama.

 postavlja se pitanje što bi se desilo da su kontrolu nad satelitom preuzeli zlonamjerni hakeri 

„Rješenje se bazira na „prljavom hakiranju“, žargonskom izrazu koji označava nestandardne procedure, ali doista nismo imali niti jednu drugu opciju na raspolaganju“, izjavljuje Juergen Volpp u ESA-inom press materijalu.  

Ovaj slučaj ponovo dokazuje kako postoji razlika između dobronamjernog i zlonamjernog hakiranja, no otvara i pitanje što bi se desilo da su kontrolu nad satelitom preuzeli oni koji to ne bi činili iz znanstvenih pobuda.

Nismo zloguki proroci, ali možda netko ovo doista iskoristi kao ideju za novi oblik hakiranja u svemiru, pa bi se moglo desiti da umjesto web stranica uskoro počnu padati sateliti.Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->