Nalazite se
Članak
Objavljeno: 23.06.2020. 13:07

Apple 

WWDC 2020: Mac računala prelaze na ARM procesore

Prva Appleova WWDC online konferencija donijela je brojne objave, mada su mnoge već bile očekivane.

WWDC 2020: Mac računala prelaze na ARM procesore

Apple je po prvi puta u svojoj povijesti održao WWDC konferenciju bez "žive" publike, odnosno isključivo putem online video streaminga.  

Po nama najvažniju (mada očekivanu) vijest s WWDC-a predstavlja objava o promjeni procesora u budućim Mac računalima, pa će se u njima umjesto Intelovih CPU-a uskoro naći Appleovi procesori "kućne izrade" koji se temelje na ARM arhitekturi.

To će između ostaloga omogućiti Macovima da na njima mogu raditi MacOS, iOS i iPadOS aplikacije, na čemu će biti jako zahvalni developeri koji će sada imati mogućnosti lakše optimizacije svojih aplikacija za sve platforme.

WWDC 3

Kako developeri ne bi morali čekati izlazak Macova s novim procesorima, Apple će im unaprijed omogućiti platformu za testiranje aplikacija, odnosno Developer Transition Kit u obliku Mac mini računala u kojem će se nalaziti Appleov A12Z procesor, 16 GB RAM memorije i SSD kapaciteta od 512 GB.

Među brojnim objavama Apple je iznio obilje detalja o novom iOS 14 mobilnom operativnom sustavu koji će kroz nadogradnje stići vlasnicima iPhoneova tijekom ove godine.

Među najzanimljivijim novostima su widgeti koje ćete moći postaviti na home zaslon. Apple je predstavio primjere tih widgeta koji dolaze u raznim oblicima i veličinama, što će vam omogućiti da si na početni zaslon možete postaviti više korisnih informacija iz područja koja pratite i koja vas zanimaju, pa ćete ih moći i sami postavljati iz Widget Galerije. Apple je dodao i App Library, novu značajku koja automatski organizira aplikacije koje se temelje na njihovim kategorijama.

WWDC 2

U iOS 14 dolazi i značajka picture-in-picture, što znači da ćete pri gledanju videa u punoj veličini moći "swipeom" otići na početni zaslon, a video će se nastaviti prikazivati u jednom njegovom dijelu. Apple omogućuje da sliku u slici potom minimalizirate u mali gumb unutar ekrana, što znači da nećete morati izaći iz videa ako želite vidjeti čitav zaslon na trenutak.

Osim iOS-a 14, widgete će dobiti i iPadOS operativni sustav za Appleove tablete, a na njemu će se još naći i sidebar izbornik s Music i Photos aplikacijama, dok će tražilica sada pretraživati aplikacije, kontakte i dokumente. Jedna od zanimljivosti kod iPadOS-a je u mogućnosti automatskog prepoznavanja rukopisa, napisanog dakako Apple Pencilom, koji će se pretvarati u klasični tekstualni format.

Operativni sustav za pametne satove watchOS 7 također dobiva ponešto poboljšanja koja se odnose na lakšu promjenu lica, nove početne zaslone i praćenje sna pomoću Sleep aplikacije. U skladu s "novim normalnim" senzori Apple Watcha će od sada prepoznavati i pranje ruku, pa će vas sat upozoriti ako ih niste prali dovoljno dugo. 

AirPods slušalice dobivaju nove algoritme koji omogućuju višekanalno surround slušanje zvuka koji će vam isporučivati uz pomoć samo dvije slušalice, što bismo jako voljeli čuti jer smo kod takvih stvari uvijek malo skeptični zbog mogućnosti simuliranja surrounda jeftinim trikovima poput reverba i delaya.

WWDC 4

Apple je na WWDC-u predstavio i digitalni ključ za auto koji će vam omogućiti otključavanje i pokretanje automobila, mada će u početku raditi samo na BMW 5 Series modelima.

Ključ ćete moći registrirati u Apple Walletu i kada se približite podržanom vozilu moći ćete ga otključati NFC-om. Ključevi će biti pohranjeni u uređaju, a moći ćete ih brisati putem clouda. Nova značajka će vam omogućiti i kreiranje jedinstvenih profila za druge korisnike iPhonea, kojima će vlasnik digitalnog ključa (i auta) moći dodjeljivati specijalne dozvole za vožnju.

Što je sve Apple predstavio i najavio na WWDC konferenciji možete pogledati u snimci čitavog događanja u ovom videu.

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->