Nalazite se
Članak
Objavljeno: 26.03.2019. 13:28

Teslasuit 

VIDEO: Odijelo u stilu Ready Player One

Haptičko odijelo za VR video igre osvojilo je Red dot nagradu za dizajn.

VIDEO: Odijelo u stilu Ready Player One

Ekipa koja je još 2016. godine na Kickstarteru uspješno "crowdfundala" Teslasuit haptičko odijelo, osvojila je ovih dana Red Dot nagradu za dizajn, iako još uvijek nije jasno kada će se odijelo prodavati u dućanima, budući da je još uvijek u fazi testnog modela koji je preskup da bi ga kupovali prosječni gameri kojima će u budućnosti biti namijenjeno.

Odijelo nas malo podsjeća na film Ready Player One, u kojem glavni likovi osjećaju hladnoću, toplinu, dodire i udarce u virtualnom svijetu kao u pravom, što im omogućuje da u kombinaciji s VR audiovizualnim sustavom imaju potpuni osjećaj kao da su tamo i tjelesno.

teslasuit 2

Glavne značajke koje vam mogu pružiti senzori i haptički sustavi ugrađeni u odijelo su haptičke animacije, haptička biblioteka, simulacije u realnom vremenu, simulacije težine, profili s mogućnostima kalibracije prema korisniku, te prilagođavanje haptičkih animacija.

U odijelo su ugradili i 11 motion-caption senzora koji detektiraju pokrete korisnika uz nisku latenciju i stvaraju podatke na razini profesionalnog "mocap" sustava, a kompatibilno je s Unreal Engineom, Unityem i Motion Builderom, s podrškom za Windows, Linux, Mac i Android, kao što možete vidjeti u ovom videu

Haptički sustav simuliranja fizičkih podražaja temelji se na tehnologijama koje se koriste u medicini poput transakutne električne nervne stimulacije (TENS) i električne mišićne stimulacije, što znači da imitacije stvarnih dodirnih osjećaja dobivate pomoću malih električnih udara specifičnih frekvencija.

Osim što vam odijelo može stvoriti osjećaj težine, otpora, lagane boli, hladnoće, vrućine, upravljati klimom  i simulirati vam osjećaj kao da se netko u trku lagano očeše o vas, softver može djelovati i obrnuto, pa vas haptički sustav može natjerati da protiv svoje volje pomaknete ruku ili ustuknete prema natrag, čime se otvaraju velike mogućnosti primjene u budućim VR igrama. Pored toga odijelo čitavo vrijeme prati i vaše vitalne znakove, a prije korištenja potrebno je napraviti kompletnu kalibraciju prema svakom individualnom korisniku, kako bi simulacije vanjskih podražaja bile čim uvjerljivije.

teslasuit 4

Kao što smo rekli, zasad u ponudi imaju samo testni  model s development kitom koji mogu naručiti developeri i stručnjaci koji se bave razvojem i istraživanjem "haptičkog feedbacka" i to po masnoj cijeni od 15.000 dolara. Stoga još nije poznato kada bi se Teslasuit mogao naći u dućanima s gaming opremom, jer bi mu prije toga morali značajno smanjiti cijenu. Više informacija potražite na ovoj poveznici.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->