Nalazite se
Članak
Objavljeno: 20.03.2019. 13:44

Game-streaming 

Google Stadia: Klik na link umjesto instalacije igre

Google je predstavio svoj servis za igranje igara putem streaminga bez ikakve instalacije.

Google Stadia: Klik na link umjesto instalacije igre

Servisi za game-streaming i igranje igara u oblaku dobili su konkurenciju u vidu Google Stadia platforme, koju je Google predstavio na svojoj GDC konferenciji za developere u San Franciscu.

Tijekom demonstracije, Google je prikazao kako izgleda high-end gaming u 4K rezoluciji i 60 fps, koji se streama preko Googleovih servera i omogućuje igranje na bilo kakvom uređaju sa zaslonom, što uključuje telefone, tablete, laptope, desktop računala i televizore.  

To znači da za igranje ne trebate nikakvu konzolu ili računalo, kao ni fizičke medije poput DVD-a, a nećete morati ni preuzimati igre, jer se sve odvija na Googleovoj mreži (serverima), pa krajnji korisnik (gamer) ne mora brinuti o jačini i brzini hardvera ili prostoru na disku.

Dakako, postavlja se pitanje kakva vam je internetska veza potrebna da biste streamali u 4K/60 fps neku high-end igru. Prema Googleu bit će vam dovoljna minimalna brzina downloada od 15 megabita u sekundi i latencija manja od 40 milisekundi, dok će za 1080p/60 fps preporučeno biti 25 mbps, a tvrde da će to biti dovoljno i za 4K/60 fps, a kako to izgleda pogledajte u ovom videu. 

Glavna stvar koju će Stadia ponuditi po nama je brzina ulaska u igru. Na primjer, čitate na internetu recenziju neke nove igre i u tekstu nađete link (poveznicu) na kojoj piše IGRAJ. Čim kliknete na nju, poveznica će vas odvesti u igru, što znači da ćete ju moći zaigrati kroz nekoliko sekundi, a takvo što ne nudi niti jedan slični game-streaming ili cloud gaming servis na svijetu. Bilo bi fora ako na taj način omoguće i igranje demo igara, kako biste mogli isprobati neki naslov prije nego ga kupite.

Za igranje na računalima i laptopima moći ćete koristiti bilo kakav kontroler koji već posjedujete, dok će vam opcijski Stadia kontroler kojeg će Google imati u ponudi omogućiti igranje na TV-u, obzirom da će osim za hodanje i pucanje u igrama služiti i za povezivanje sa Stadia servisom putem WiFi-a, a na njemu će se nalaziti i gumb kojim ćete svoje seanse moći dijeliti frendovima preko YouTubea.   

Stadia kontroler

Prva igra koju će ponuditi Google Stadia biti će Doom Eternal koja će raditi u 4K/60 fps, a uskoro bismo trebali dobiti veći popis podržanih naslova koji će se pojaviti u "prvom valu".

Servis bi trebao biti dostupan još tijekom ove godine u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Europi, pa se nadamo da ćemo ga ubrzo imati prilike isprobati.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->