Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.04.2015. 10:38

Microsoft Build 2015 

VIDEO: Microsoft želi Windowsima 10 pokoriti svijet

Continuum PC, virtualna stvarnost, internetski preglednik novog imena i emulator Android i iOS aplikacija na Microsoftovoj konferenciji.

VIDEO: Microsoft želi Windowsima 10 pokoriti svijet

U San Franciscu se odvija Microsoftovo Build 2015 događanje za developere, koja je započelo uvodnom "key" konferencijom, na kojoj su predstavljeni najzanimljviji noviteti koji dolaze iz Redmonda.

Svima onima koji strpljivo prate razvoj novog Windows 10 OS-a, reći ćemo da je Microsoft pokazao novi internetski preglednik Microsoft Edge. Ako ste slučajno pomislili da je to Microsoftov treći preglednik, koji će raditi uz Internet Explorer i Spartan, prevarili ste se, jer će on na vašim "prozorima" zamijeniti "defaultni" IE, dok ujedno predstavlja pravo i konačno ime za ono što se do sada nazivalo projekt Spartan.

Ako ste pratili naše dosadašnje članke o Spartanu, sada sve značajke o kojima smo govorili možete pridružiti Edgeu, koji u osnovi donosi dopadljiv i jednostavan dizajn, te integraciju Cortane i mogućnosti pretraživanja označavanjem bilo kojeg dijela teksta na ekranu. Među zanimljivostima Microsoft je iznio i podatak da će novi preglednik ponuditi i podršku za ekstenzije za Firefox i Chrome preglednik.

Drugim riječima, Spartan je mrtav, živio Microsoft Edge!

Edge

Među zanimljivim predstavljenim stvarima vezanim uz Windowse 10 valja navesti značajku pod nazivom Continuum, za koju Microsoftovci tvrde da će pretvarati mobilne uređaje poput telefona i tableta u punkrvna desktop računala. Drugim riječima, mobilni gadgeti s novim Windows 10 for Phones OS-om moći će se spojiti na TV, opremiti tipkovnicom i mišem, te koristiti sa standardnim značajkama, aplikacijama i desktop UI-em Windowsa 10 operativnog sustava za PC.

Continuum

Dakako, da bi vaš mobitel mogao postati snažno PC računalo, morat ćete u njemu imati snažniji hardver, što znači da bismo uskoro mogli ugledati neki novi Microsoftov flagship smartphone  s "mrcina-hardverom", mada na Buildu nije bilo nikakvih detalja o tome.

Jedna od značajki o kojoj smo također već pisali je dakako Microsoftov emulator za Android i iOS aplikacije, kojim Microsoft želi opaliti po šamarčinu Appleu i Googleu. Ukratko rečeno, developeri aplikacija za iOS i Android će od Microsofta dobiti jednostavne alate za kompajliranje C++ i Java koda, kojima će vrlo jednostavno moći portati svoje aplikacije za Windows 10 operativni sustav, pa će ih iz Google Playa i Apple App Storea, "forwardati" s par klikova u Windows Store.

Android Windows

Po nama najzanimljvija stvar o kojoj su Microsoftovci jučer govorili su HoloLens naočale, koje bi nam trebale omogućiti da uskoro doslovce živimo u svijetu holograma, proširene i virtualne stvarnosti. Više detalja o njima možete pogledati u friško objavljenom videu dolje, a kao jedan od zanimljivih primjera ćemo navesti mogućnost da naočale koristite za postavljanje Windows 10 prozora po čitavoj svojoj kući.

Na primjer, umjesto umjetničkih slika na svoje zidove možete stavljati ekrane s različitim aplikacijama, pa ćete u dnevnom boravku imati Skype i Edge, u spavaćoj Media Player, u dječjoj hologramske video igre, u radnoj Word, Photoshop i Indesign, a za WC si morate sami nešto dočarati.

HoloLens

Uglavnom, kada raspodijelite prozore po svojem stanu, softver naočala (Windowsi 10) će zapamtiti vaše postavke, pa ćete recimo svaki puta kada uđete u spavaću sobu, na virtualnom zidu imati ogromno kino platno s omiljenim sportskim ili 0-24 filmskim programom iz švedske produkcije.

Ukratko rečeno, Build 2015 key konferencija je bila zanimljiva, te je pokazala namjeru Microsofta da zaslonima Windowsa 10 poploči čitav naš život i svijet koji nas okružuje.

Mi smo očekivali da će pokazati i kakav novi komad hardvera, no možda se nešto pojavi u ovih nekoliko preostalih dana, pa i dalje pratite stranice vašeg omiljenog Vidi.hr portala.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->