Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.01.2019. 13:57

CES 2019 

VIDEO: IBM predstavio prvo integrirano kvantno računalo

IBM Q System One izgelda fantastično, no još uvijek se radi o eksperimentalnom računalu.

VIDEO: IBM predstavio prvo integrirano kvantno računalo

IBM je na CES 2019 sajmu predstavio, kako kažu, svoje prvo integrirano komercijalno kvantno računalo IBM Q System One, koje djeluje jako zanimljivo i lijepo, no još uvijek nije namijenjeno praktičnoj uporabi, jer se i dalje radi o testnoj platformi. IBM kaže da je Q System One 20-qubitno kvantno računalo koje je izrađeno za znanstvenu i komercijalnu primjenu, no ono zapravo još uvijek nije u stanju nadmašiti performanse standardnih računala u zadaćama koje koristimo u stvarnom životu, već će omogućiti korisnicima da se nauče raditi s njim i razvijaju metode programiranja, kako bi jednog dana mogli imati dovoljnu stručnost da rade s "pravim".

IBM Q System One

Pored toga, Q System One nećete moći kupiti u dućanu i donijeti ga doma, već ćete ga moći koristiti isključivo putem oblaka, odnosno kupovati vrijeme za njegovo korištenje putem IBM Q Networka. Glavna prednost IBM-ovog novog stroja je u tome što će se na njemu moći brže raditi i trošiti manje vremena, jer je primjerice za resetiranje drugih sustava potrebno više dana ili tjedana, dok će se Q System One moći resetirati kroz nekoliko sati ili dana.

IBM Q System One 2

Kako bi privukao korisnike, IBM je za dizajn računala zadužio Map Project Office, konzultantsku tvrtku za industrijski dizajn koja radi s brojnim velikim tvrtkama poput Sonosa i Honde. Stoga je čitavo računalo smješteno u kocku od borosilikatnog stakla dužine stranica od 2,7 m, dok se komponente nalaze unutar okruglog sjajnog crnog valjka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Taj dizajn bi nam trebao reći da i kvantna računala mogu izgledati lijepo, a stoji i IBM-ova tvrdnja da je ovo prvo kvantno računalo koje funkcionira samostalno, odnosno čije komponente nisu raspoređene unutar nekog laboratorija. Ako ste pratili povijest računala, sjetit ćete da su i prva klasična računala zapravo bila "sobe" i da im je trebalo neko vrijeme da se pretvore u "kante" koje držimo ispod stola, ili gamerske svjetlucave mod konfiguracije prepune neona i LED-ica kakve volimo slagati u Vidilabu. 

Vezani sadržaji
Ključne riječi IBM Računalo kvantno Q System One
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam