Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.12.2022. 10:53

Disney Research 

VIDEO: Googleov digitalni alat postaruje i pomlađuje

Novi Disneyev alat za dobnu manipulaciju lica u videu došao je na razinu profesionalne filmske produkcije.

VIDEO: Googleov digitalni alat postaruje i pomlađuje

U brojnim današnjim hollywoodskim filmovima možete vidjeti kako dob glumca više nije nikakva prepreka da mu se dodijeli uloga znatno mlađe ili znatno starije osobe, no proces kojim se to do sada radilo uključivao je obilje manualnog rada dizajnera koji su radili manipulacije sličicu po sličicu u 2D, kako bi rezultat bio uvjerljiv u filmu koji gledate u kinu.

Iz tog razloga mnogi stručnjaci za specijalne efekte radili su na alatima kojima se starenje lica u videu pokušalo automatizirati raznim filterima koji rade u realnom vremenu, no to može proći za Tiktok filmiće, no ne i u profesionalnoj produkciji, jer snimke obično pate od gubitka identiteta lica, loše rezolucije i nestabilnih rezultata.

Istraživači Disney Researcha sada su predstavili prvu praktičnu, potpuno automatsku i produkcijski spremnu metodu za starenje lica u videu, odnosno alat pod nazivom "face re-aging network" ili FRAN.

Zahvaljujući tom alatu filmaši sada glumce od primjerice 30 godina mogu jednostavno pomladiti da izgledaju kao da imaju 20 godina, ili ih postarati u devedesetogodišnjake bez skupe maske i šminke, jednostavnim unosom snimke glave osobe u sustav koji potom uz pomoć umjetne inteligencije predviđa koji dijelovi lica će se mijenjati ovisno o željenoj dobi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

FRAN potom dodaje efekte poput bora ili zaglađene kože kao sloj na lice glumca u filmu ili televizijskoj emisiji bez potrebe za ručnim radom na svakom kadru.

Sustav uključuje jednostavne i intuitivne mehanizme koji umjetnicima pružaju lokaliziranu kontrolu i kreativnu slobodu za usmjeravanje i fino podešavanje učinka starenja, što je značajka koja je uvelike važna u stvarnim produkcijskim procesima.

Kako bi ovo bilo moguće, neuralna mreža je rad započela s bazom podataka od 2.000 sintetski generiranih lica, od kojih je svako imalo 14 različitih dobi u rasponu od 18 do 85 godina, čime je dobiveno ukupno 196 parova za obuku po uzorkovanom identitetu. Istraživači su potom upotrijebili neuronsku mrežu za promjenu starosti sintetičkih lica, nakon čega je FRAN bio u stanju sve to izvoditi na snimkama stvarnih lica.

"Sada je sposoban za neviđenu vremensku stabilnost i očuvanje identiteta lica u različitim izrazima, točkama gledišta i svjetlosnim uvjetima", tvrde istraživači. "U kombinaciji, ovi čimbenici čine FRAN izvrsnim rješenjem spremnim za profesionalnu produkciju za starenje stvarnih lica na videu".

Disneyevi znanstvenici kažu da će FRAN uštedjeti na milijune dolara koje su se trošile na postprodukcijsko postarivanje i pomlađivanje glumaca u filmovima.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Disney Research FRAN
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->