Nalazite se
Članak
Objavljeno: 30.11.2022. 15:01

Memorija 

Samsung GDDR6W udvostručuje performanse i kapacitet

Samsungova nova GDDR6W memorija donosi GDDR6 performanse blizu HBM2E memoriji.

Samsung GDDR6W udvostručuje performanse i kapacitet

Znalcima je poznato da je HBM (High-bandwidth memory) najbrži DRAM na planetu, dizajniran za aplikacije koje zahtijevaju maksimalnu moguću propusnost.

Sada je Samsung predstavio novu GDDR6W memoriju koja se prilično približava HBM-u po performansama i kapacitetu, a prednost joj je u tome što koristi tradicionalno BGA pakiranje i može se koristiti za mainstream aplikacije poput najboljih grafičkih kartica.

GDDR6W čip sadrži dva DRAM čipa koji imaju dva 32-bitna sučelja, čime se udvostručuje kapacitet (sa 16 Gb na 32 Gb po čipu), kao i širina sučelja (s 32-bita na 64 bita).

Kako bi to učinili, Samsungovi GDDR6W čipovi koriste tehnologiju Fan-Out Wafer-Level Packaging (FOWLP) koja zamjenjuje tradicionalnu tiskanu ploču s redistribucijskim slojem (RDL) koji je tanji i ima znatno finije uzorke ožičenja.

Usporedba

Samsungovi GDDR6W čipovi općenito koriste iste protokole kao GDDR6, ali nude veće performanse i kapacitet. Na primjer, memorijski čip od 32 Gb GDDR6W mogao bi isporučiti vršnu propusnost od 176 GBps, u odnosu na 88 GBps u slučaju običnog GDDR6 SGRAM čipa. Pored toga izrada memorijskog čipa od 32 Gb pomoću dva memorijska čipa od 16 Gb mogla bi biti jeftinija od izgradnje jednog memorijskog čipa od 32 Gb.

Samsung kaže da korištenje FOWLP pakiranja omogućuje smanjenje debljine GDDR6W pakiranja na 0,7 mm, u odnosu na 1,1 mm u slučaju standardnih GDDR6 čipova, što olakšava njihovo hlađenje. Samsungov GDDR6W trebao bi biti jeftiniji od memorije visoke propusnosti kao što je HBM2E, kako u smislu proizvodnje memorijskog stacka tako i u pogledu upotrebe budući da GDDR6W ne zahtijeva korištenje skupih interposera.

rr2

Samsung kaže da 512-bitni GDDR6W memorijski podsustav (koji koristi osam čipova) može osigurati propusnost na razini sustava do 1,40 GBps pri brzini prijenosa podataka od 22 GTps. Nasuprot tome, 4096-bitni HBM2E memorijski podsustav nudi do 1,60 TBps pri brzini prijenosa podataka od 3,2 GTps, ali uz znatno višu cijenu.

Samsung planira koristiti svoj GDDR6W za umjetnu inteligenciju, računalne akceleratore visokih performansi i uređaje poput prijenosnih računala. Iako AMD i Nvidia tek trebaju podržati GDDR6W, Samsung kaže da planira surađivati ​​sa svojim „GPU partnerima“ ne otkrivajući tvrtke s kojima radi.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Samsung GDDR6W
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

   

*/-->