Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.12.2018. 12:53

University of Washington 

VIDEO: Bumbari s IoT ruksacima pomažu farmerima

Living IoT je prvi senzorski sustav koji se može spajati na bumbare i druge insekte s ciljem praćenja okoliša.

VIDEO: Bumbari s IoT ruksacima pomažu farmerima

Znanstvenici Sveučilišta u Washingtonu predstavili su projekt Living IoT koji se odnosi na spajanje povezanih računalnih uređaja sa senzorima na živa bića, konkretno insekte, s ciljem iskorištavanja prednosti koje takvi sustavi imaju u odnosu na dronove koji se koriste praćenje temperature, vlažnosti, sunčevog svjetla i drugih podataka iz okoliša na farmama.

Oni su stoga proizveli prvi "ruksak" koji sadrži kompletnu senzoriku i sustav za prijenos podataka, a dovoljno je mali da se može postaviti na bumbara, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga ruksak sadrži baterije, kao i lokacijski sustav koji omogućuje praćenje bumbara na 80 metara udaljenosti od pristupnih točaka, a čitav paket težak je samo 102 miligrama.

Znanstvenici kažu da su bumbari poznati po tome da bez ikakvih problema mogu nositi teret dvostruko teži od sebe, a za razliku od dronova, kojima baterije omogućuju maksimalnih 30 minuta leta, mali insekti mogu letjeti naokolo čitav dan i prikupljati podatke koji mogu biti od velike koristi farmerima.

Kada se insekti vrate u košnicu, podaci sa senzora se preuzimaju brzinom od 1 kbps, što je dovoljno velika brzina za količine podataka koje prikupljaju.

Zasad još nije poznato hoće li iz ovoga nastati neki startup koji će komercijalizirati Living IoT.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam