Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.02.2019. 13:20

Xnor 

VIDEO: Bežična AI kamera radi samo na sunčevu energiju

Prototip kamere koji je razvila tvrtka Xnor teorijski može raditi beskonačno samo na pogon sunčevog svjetla.

VIDEO: Bežična AI kamera radi samo na sunčevu energiju

Veliki trend u umjetnoj inteligenciji je prelazak s računarstva u oblaku na Edge računalstvo. Edge računalstvo za razliku od računalstva u oblaku omogućuje decentraliziranu obradu podataka na rubu mreže, takozvani Edge. Kod Edge Computinga se radi o otvorenoj, podijeljenoj IT arhitekturi, za koju je karakteristična decentralizirana procesorska snaga. U osnovi se u okviru Edge računalstva direktno obrađuju podaci s mobilnog uređaja, jednog lokalnog računala ili servera, bez prijenosa u računski centar. To znači da AI algoritmi ne rade na sustavima u oblaku, već direktno na uređajima, što u konačnici donosi brži rad, povećanu sigurnost i fleksibilnost.

Startup iz Seattlea pod nazivom Xnor predstavio je AI kameru koja u cijelosti radi na sunčevu energiju i za prijenos slike do korisnika ne treba internetsku vezu. Kamera sadrži rezoluciju od 320 x 320, FGPA čip za procesiranje i opremljena je naprednim algoritmom za prepoznavanje objekata.

Xnor-Feb19-3

To omogućuje da ju postavite bilo gdje u vanjski prostor i s nje beskonačno (teorijski) dobivate sliku, a kompatibilna je s više različitih bežičnih komunikacijskih protokola s niskom potrošnjom, obzirom da Wi-Fi troši previše energije, pa može slati podatke na udaljenostima do, kako tvrde, nekoliko desetaka kilometara. Pored toga, ukoliko biste ju opremili punjivom baterijom, mogla bi tijekom sunčevog dana prikupiti dovoljno energije za rad tijekom čitave noći. Više detalja o njazinom razvoju i značajkama možete pogledati u ovom videu.

Primjene ove kamere mogu biti raznovrsne, pa ju Xnor vidi u velikim sustavima nadzora na područjima gradova i otvorenih prostora, unutar autonomnih vozila, kao i na dronovima, što nam djeluje poput Velikog brata koji bi mogao pokriti svaki kutak našeg svijeta, pa će sigurno izazvati brigu kod mnogih grupa koje se brinu za očuvanje privatnosti. U ovom trenutku kamera još nije spremna za tržište, jer joj količina energije ograničava fps (broj sličica u sekundi), pa inženjeri rade na poboljšanjima koja bi trebala dovesti do učinkovite samoodržive i energetski neovisne kamere minijaturnih dimenzija.

Vezani sadržaji
Ključne riječi kamera AI Edge Computing Xnor
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam