Nalazite se
  • Pop Tech
  • Sharp radi prvu povoljnu 8K kameru
Članak
Objavljeno: 14.02.2019. 14:28

8K snimanje 

Sharp radi prvu povoljnu 8K kameru

Ovo će biti prva 8K kamera koja će se prodavati za manje od 5000 dolara.

Sharp radi prvu povoljnu 8K kameru

Tijekom testiranja 8K televizora u Vidilabu, zapitali smo se hoće li se na tržištu uskoro pojaviti kamere koje bi nam omogućile snimanje vlastitih 8K filmova, a da su prihvatljive potrošačkom tržištu, odnosno da ne koštaju 40 ili više tisuća dolara kao one profesionalne koje recimo nude RED i Sony.

Odgovor nam je dao Sharp koji se s 8K tehnologijom bavi već dosta dugo i već neko vrijeme u svojoj ponudi ima 8K televizore. Očito shvativši da za 8K televizore na tržištu još nema previše sadržaja (i da ih još neko vrijeme neće biti), Sharp je zaključio da korisnicima njegovih televizora treba kamera kako bi si mogli sami raditi sadržaje za njih, a nemaju namjeru za nju dati više love nego za 8K TV. On je stoga u suradnji s Foxconnom započeo izradu prve 8K kamere za kućne potrebe, koja će, kako tvrde, koštati manje od 5000 dolara, za razliku od profesionalnih 8K kamera koje se prodaju za više desetaka tisuća dolara.

Na ovogodišnjem CES-u Sharp je već pokazao prototip te kamere (slika gore), koja koristi mali Micro Four Thirds senzor i u stanju je snimati 8K video na 30 fps u H.265 codecu, a posjeduje i stabilizaciju slike ugrađenu u tijelo.

Sa stražnje strane kamere nalazi se 5-inčni dodirni zaslon na otklapanje, a sa strane su jedan slot za SD kartice, HDMI port, USB-C, priključak za slušalice, priključak za mikrofon te mini XLR audio ulaz.

Sharp navodi da će kamera kada stigne na tržište imati podršku za 60 fps 8K video, a predstaviti će ju 6. travnja na sajmu NAB 2019 u Las Vegasu.

Ako vam se čini da je 5000 dolara (32.841 kn) puno za mirrorless fotić-kameru, morate znati da Samsungov televizor koji mi testiramo u Hrvatskoj košta više od 100.000 kuna. Stoga je jasno da će većina „smrtnika“ pričekati dok se cijene ne spuste na prihvatljivije razine, a sudeći prema iskustvima koja imamo s 4K tehnologijom, to nećemo trebati previše čekati. Dakako, ukoliko želite biti prvi onda slobodno  posegnite duboko u novčanik (ako možete).  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam