Nalazite se
Članak
Objavljeno: 01.07.2017. 12:34

Microsoft 

Umjetna inteligencija u minijaturnim mikrokontrolerima

Microsoft Labs dovodi AI na Raspberry Pi i male gadgete koji neće biti spojeni na Internet.

Umjetna inteligencija u minijaturnim mikrokontrolerima

Microsoftovi znanstvenici omogućili algoritmima strojnog učenja rad na sićušnim mikrokontrolerima poput ovog kojeg u ruci drži vođa projekta Ofer Dekel. Photo Credit: Dan DeLong

Kada ste udaljeni kilometrima od tornjeva sa bežičnim signalima te želite da vaša pametna kamera prepozna da se u kadru nalazi bjeloglavi sup a ne roda, nećete se moći spojiti na servis u oblaku čiji će vam algoritmi strojnog učenja odati o čemu je riječ, pa iz tog razloga Microsoft Labs želi dovesti nezavisnu umjetnu inteligenciju koja će biti integrirana direktno u gadgete koje koristite.

Microsoftovi računalni znanstvenici uspjeli su ugraditi algoritme dubokog učenja na Raspberry Pi računalo, a ideja je da ga integriraju i u brojne "glupe" uređaje poput slavina, protupožarnih sustava, senzora za praćenje rasta bilja te medicinskih implantata.

Vođa ovog projekta Ofer Dekel, želio je otkriti način na koji može spriječiti da mu vjeverice pojedu cvjetne pupoljke. Kako bi to omogućio, ugradio je računalni vid, odnosno AI za prepoznavanje životinja u Raspberry Pi 3 računalo koje je aktiviralo raspršivač vode kada bi uočilo simpatičnu životinjicu i otjeralo je mlazom vode iz njegovog cvijetnjaka.

Dekelov tim je za ovo kompresirao parametre neuralne mreže na samo nekoliko bita (umjesto 32), čime je stvoren sustav za prepoznavanje koji radi 20 puta brže na Raspberry Pi 3 računalu bez gubitka u točnosti.

U idućoj fazi Microsoftov tim želi dovesti AI na sićušne mikrokontrolere poput onog na naslovnoj slici, a sve s ciljem, kako kažu, "demokratizacije AI-a". Microsoft i demokratizacija? Pa da i to vidimo.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


   

*/-->