Nalazite se
Članak
Objavljeno: 03.07.2015. 12:16

Bura 

U Rijeku stiže Bura, najjače superračunalo u regiji

Bura će biti prvo hrvatsko superračunalo koje će biti dovoljno jako da se uvrsti na Top 500 ljestvicu najjačih svjetskih superračunala.

U Rijeku stiže Bura, najjače superračunalo u regiji

Hrvatski akademski računalni sustav će od početka listopada ove godine biti bogatiji za jedno od najjačih i najmodernijih superračunala u regiji - Buru. Stroj vrijedan 44,7 milijuna kuna će izgraditi francuska računalna tvrtka ATOS, a u Hrvatsku će ga isporučiti slovenska tvrtka SmartIS.

Sveučilište u Rijeci, gdje će Bura biti postavljena, upogoniti će ju za istraživanja u biotehnologiji, biomedicini, te tehničkim i prirodnim znanostima. Kapacitete "najjačeg računala u krugu od 500 kilometara" će osim akademske zajednice moći koristiti i domaće i strane kompanije, no Robert Markuš, direktor SmartIS-a, nije nam mogao dati konkretan odgovor o kojim se sve tvrtkama radi: "Nažalost za sada mi kao partner ne možemo davati imena, ali naravno da je veoma veliki interes iz razloga što se tradicionalni načini proizvodnje i istraživanja uvelike mijenjaju te traže HPC (High-performance computing) rješenja ovakvog oblika. Svi smo svjesni što znači brza informacija u današnje vrijeme."

Nakon što ju postave, Bura će biti 40 puta jača od trenutno najjače Isabelle, superračunala smještenom u zagrebačkom SRCE-u. Uz to, dolazi s inovativnim sustavom hlađenja toplom vodom koji štedi električnu energiju i omogućava visoku iskoristivost superračunala.

Specifikacije Bure su nas zaista impresionirale, jer radi na 239 TF max  (teoretski 6912*2,4GHz * 16 Flops per cycle = 265TF rpeak) te na 288 čvorova, svaki sa 2 x E5-2690v3 = 6.912 jezgri i sveukupno 18,5TB RAM-a. To bi u usporedbi s prosječnim Intelovim procesorom u današnjim računalima značilo oko 2818 procesora u samo jednom računalu.

Zamolili smo Markuša da pokuša usporediti Buru s Isabellom na što je odgovorio: "Veoma ju je teško uspoređivati na klasičan način iz razloga što je direktno hlađena toplom vodom, a ne zrakom. S time je efikasnost procesora zaista maksimalna cijelo vrijeme kao i ostalih 250 najvećih superračunala na svijetu. Naravno znatno je performantniji tj. efikasniji (Isabella ima cca 44 čvorova). Uz to, Isabella je građena na tehnologiji prijašnje generacije (Intel v2 serije, Infiniband QDR 40GB/s tehnologije itd...) dok Bura ima najnovije procesore V3 i FDR 56gb/s" pojasnio nam je Markuš.

Bura bi bila 32. istraživačko superračunalo na svijetu da u ovom trenutku radi. Uz to bila je registrirana za ulaz na ljestvicu top 500 svjetskih superračunala, na koju ipak nije dospjela. "Računalo je bilo registrirano za ulaz na ljestvicu Top500 12. srpnja 2015., ali nažalost zbog dodatne prolongacije odabira tj.  zbog žalbe konkurencije, koja je bila neosnovana,  izgubilo se dodatno vrijeme. Naručitelj sada mora prema pravilima povući registraciju iz razloga što Ugovor nije potpisan do 26. lipnja 2015. Naručitelj će se vjerojatno ponovo registrirati za Top500 u 10. mjesecu". otkrio je Markuš.

Izvor: IT Biz Crunch

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam

       

*/-->